Linkovi

Merkel uslovljava ukidanje sankcija Rusiji


Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk i nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk i nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu

Nemačka kancelarka rekla je da sankcije Rusiji mogu da budu ukinute samo ako sporazum Kijeva i pobunjenika o prekidu vatre bude u potpunosti ispoštovan

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da sankcije koje je Evropska Unija uvela Rusiji zbog podrške separatistima u istočnoj Ukrajini mogu da budu ukinute samo ukoliko sporazum o prekidu vatre između zvaničnog Kijeva i prosruskih pobunjenika na istoku zemlje bude u potpunosti primenjen.

Govoreći danas u Berlinu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Ukrajine Arsenijem Jacenjukom, Merkel je naglasila da sporazum, potpisan u Minsku prošlog septembra mora da bude primenjen u svim svojim tačkama, pre nego što sankcije mogu da budu ukinute.

Prema sporazumu iz Minska, obe strane složile su povodom prekida vatre i povlačenja boraca i vojne opreme iz oblasti u istočnoj Ukrajini, koje kontrolišu separatisti, koje podržava Rusija. Više od 1.300 osoba poginulo je od kako je potpisan sporazum o prekidu vatre. Ukupno, više od 4.700 ljudi je izgubilo život od kako su separatist započelu akciju u aprilu.

Kancelarka Merkel izjavila je da ministarstva inostranih poslova Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine sarađuju u pripremi mogućeg sastanka lidera četiri zemlje o ukrajinskoj krizi sledeće nedelje, ali da će napredak u ministarskim razgovorima odrediti da li će takav sastanak biti održan.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao je da Rusija nije uradila ništa da ispuni svoje obaveze prema sporazumu u Minsku. On je takođe optužio rusku tajnu službu da stoji iza sajber napada, koji je u sredu privremeno blokirao veb stranice nemačke vlade i parlamenta.

XS
SM
MD
LG