Linkovi

Dok podrška javnosti opada, konzervativna grupa poziva republikance da pomognu Ukrajini


Spasilac na krovu stambene zgrade oštećene u napadu na Lavov, u zapadnoj Ukrajini, 15. avgusta 2023.
Spasilac na krovu stambene zgrade oštećene u napadu na Lavov, u zapadnoj Ukrajini, 15. avgusta 2023.

Nova organizacija u Vašingtonu potrošiće 2 miliona dolara u reklamnoj kampanji čiji je cilj da se pridobije podrška republikanskih članova Kongresa Ukrajini. Inicijativa je pokrenuta pred novu bitku oko budžeta u Kongresu koja bi mogla da ugrozi produženo američko finansiranje ukrajinske borbe protiv ruske invazije.

Projekat "Republikanci za Ukrajinu", koji je deo veće organizacije "Branimo demokratiju zajedno", predvode republikanska analitičarka Sara Longvel i konzervativni komentator Bil Kristol.

Kampanja je pokrenuta u vreme dok podrška kontinuiranoj američkoj pomoći Ukrajini opada među svim glasačkim grupama, ali posebno među konzervativnim republikancima.

Grupa je sakupila video svedočanstva više od 50 republikanskih glasača iz svih delova zemlje, u kojima iznose svoje razloge za nastavak američke pomoći Ukrajini. "Republikanci za Ukrajinu" će koristiti te snimke u seriji političkih spotova namenjenih republikanskim glasačima i članovima Kongresa, uključujući i reklame koje treba da se emituju tokom prve predsedničke debate na stranačkim izborima naredne nedelje.

Džon Konvej, direktor strategije "Republikanaca za Ukrajinu", kaže za Glas Amerike da je podrška demokratiji u inostranstvu istorijski bila jedna od vrednosti u srži Republikanske partije, i da je cilj grupe da se čuju glasovi republikanskih birača koji i dalje to osećaju.

"Prenosimo glasove pravih republikanaca i konzervativaca koji žele da SAD nastave da se bore za ukrajinsku demokratiju", ističe Konvej. "Upotrebićemo svedočenja tih republikanaca i konzervativaca da se suprotstavimo nekim od najglasnijih u Republikanskoj partiji koji su spremni da puste da ukrajinska demokratija propadne, i spremni su da izađu u susret ruskom predsedniku Putinu u njegovoj borbi u Ukrajini".

Konvej dodaje da će se, za vreme predstojećih pregovora o zakonu o budžetskoj potrošnji, njegova grupa obraćati republikanskim zakonodavcima koji imaju uticaja na odluke o pomoći Ukrajini. Međutim, izjavio je da grupa takođe želi da republikanski birači razumeju da članstvo u stranci i podrška Ukrajini ne isključuju jedno drugo. "Tako se stvara struktura da je dozvoljeno i prihvatljivo biti član Republikanske partije - možda je čak u redu i biti Trampov pristalica i nositi crveni MAGA (slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom") kačket - a i dalje podržavati američke napore u Ukrajini", kaže Konvej.

Istorija američke podrške

Američka podrška Ukrajini od kad je Rusija pokrenula kompletnu invaziju u februaru 2022. godine uključivala je vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć. Ta pomoć je ukupno veća od 113 milijardi dolara, prema Odboru Predstavničkog doma za nadzor vladine potrošnje.

Administracija predsednika Bajdena kaže da trenutno ima dovoljno sredstava da nastavi da podržava Ukrajinu na istom nivou još nekoliko meseci. Prošle nedelje, Bajden je tražio od Kongresa da odobri dodatne 24 milijarde dolara da bi se održala podrška i tokom fiskalne 2025. godine, koja počinje u oktobru.

Kada se članovi Kongresa vrate u Vašington posle letnje pauze, do kraja septembra treba da se dogovore o budžetu, ili rizikuju da već 1. oktobra dođe do zatvaranja vlade.

Razlike među republikancima

Među istaknutima članovima Republikanske partije postoje različite pozicije u odnosu na nastavak podrške Ukrajini. Bivši predsednik Donald Tramp, trenutno favorit za predsedničku nominaciju Republikanske partije na izborima 2024, u jednom intervjuu u maju odbio je da se obaveže da će podržavati Ukrajinu u slučaju da bude ponovo izabran za predsednika. Ranije je Putinovu invaziju opisao kao delo "genija".

Senatori Lindzi Grejem i Džim Riš na konferenciji za novinare sa republikanskim zakonodavcimao Ukrajini, na Kapitol hilu, 2. marta 2022. (Foto: AP/Evan Vucci)
Senatori Lindzi Grejem i Džim Riš na konferenciji za novinare sa republikanskim zakonodavcimao Ukrajini, na Kapitol hilu, 2. marta 2022. (Foto: AP/Evan Vucci)

U Senatu, lider republikanske manjine Mič Mekonel je nedavno ponovo izrazio podršku Ukrajini, nazivajući rat u toj zemlji "najvažnijim događajem na međunarodnom planu u ovom trenutku", u intervjuu za magazin Politiko. Senator Lindzi Grejem, glasni zagovornik prijema Ukrajine u NATO, takođe nastavlja da izražava podršku.

Međutim, drugi republikanci u Senatu, kao što su Džoš Holi iz Mizurija i Džej Di Vens iz Ohaja, su otvoreno skeptični prema nastavku pomoći Ukrajini.

U Predstavničkom domu, gde republikanci imaju većinu, u stranačkoj bazi postoji značajan broj republikanaca koji se protive nastavku finansiranja Ukrajine. To znači da će biti teško usvojiti zakon koji predviđa veće izdatke za Ukrajinu bez značajne podrške demokratskih članova tog tela.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti kaže da neće izneti na glasanje predlog zakona o dodatnoj pomoći Ukrajini, što znači da bi svako eventualno finansiranje te vrste moglo da se nađe kao predmet rasprave u Kongresu samo ako bude deo nekog većeg zakonskog predloga o budžetu.

Pad podrške javnosti

U ranim danima ruske invazije, podrška javnosti pružanju pomoći Ukrajini je bila visoka, ali je opala kako se rat nastavljao i kako su se nagomilali troškovi. Takođe su se pojavile značajne razlike između demokrata i republikanaca.

Prema nedavnoj anketi koju su sproveli CNN i istraživačka kompanija SSRS, 51% Amerikanaca veruje da su SAD učinile dovoljno da podrže Ukrajinu, dok 48% smatra da treba da učine više. Prema istoj anketi, 55% veruje da Kongres ne bi trebalo da odobri dodatna sredstva za Ukrajinu, dok 45% smatra da treba .

Rezultati pokazuju i značajne razlike u zavisnosti od stranačke pripadnosti. Među onima koji se identifikuju kao republikanci, 59% je reklo da su SAD učinile dovoljno da podrže Ukrajinu, a 79% kaže da Kongres ne bi trebalo da odobri novu pomoć za Ukrajinu.

Među demokratama, samo 38% ispitanika je reklo da veruje da su SAD već učinile dovoljno, a isti procenat se zalaže za prestanak finansiranja.

Ispitanici koji su se predstavili kao nezavisni glasači su više skloni da se protive produženoj podršci Ukrajini. 56% kaže da su SAD već uradile dovoljno, a 55% je za blokiranje dodatnog finansiranja te zemlje.

XS
SM
MD
LG