Linkovi

Dogovor o oružanoj misiji OEBS-a u istočnoj Ukrajini


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko posle razgovora o mirovnom planu za istočnu Ukrajinu u Berlinu.
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko posle razgovora o mirovnom planu za istočnu Ukrajinu u Berlinu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je danas postignut sporazum o upućivanju oružane policijske misije Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju u separatističku istočnu Ukrajinu kako bi se pomoglo u sprovodjenju sporazuma iz Minska.

Sporazum je postignut juče na razgovorima u Berlinu kojima su prisustvovali lideri Rusije, Francuske i Nemačke. Detalji misije OEBS-a tek treba da budu razradjeni, kao i detalji o mapi puta za implementaciju sporazuma o prekidu vatre postignutog u Minsku.

Rezultat tog sporazuma bio je manji broj sukoba većih razmera izmedju ukrajinskih trupa i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. Medjutim, sukobi su nastavljeni i nastojanja na postizanju političkog rešenja su u zastoju.

Primarna odgovornost policije OEBS-a bila bi da osigura bezbednost tokom lokalnih izbora u istočnoj Ukrajini – što je važan uslov sporazuma iz Minska postignutog 2015. Taj sporazum, koji su u glavnom gradu Belorusije potpisali predstavnici Ukrajine, Rusije i separatista, previdja da Ukrajina decentralizuje vlast i usvoji zakone koji omogućavaju samoupravu u oblastima istočne Ukrajine, koje trenutno kontrolišu separatisti.

XS
SM
MD
LG