Linkovi

Vašington osudjuje napad na novinarku


Aktivisti u Kijevu protestuju ispred Ministarstva unutrašnjih poslova zbog napada na novinarku Čornovol
Aktivisti u Kijevu protestuju ispred Ministarstva unutrašnjih poslova zbog napada na novinarku Čornovol

Stejt Department je saopštio da je prebijanje ukrajinske novinarke Tetjane Čornovol posebno uznemirujuće, i pozvao Kijev da obezbedi zaštitu ljudskih prava.

Američki Državni sekretarijat izrazio je zabrinutost zbog, kako je navedeno, obrasca ciljanog nasilja protiv opozicionih aktivista u Ukrajini, gde hiljade građana protestuje zbog vladinih napora da ostvari bliže veze s Rusijom.

Portparolka državnog sekretarijata Dženifer Psaki je u jučerašnjem saopštenju navela da Sjedinjene Države smatraju da je prebijanje novinarke Tetjane Čornovol, posebno uznemirujuće, i pozvala Ukrajinu da obezbedi zaštitu ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja i okupljanja.

Čornovol, koja je u svojim tekstovima kritikovala vladu, govorila je iz svoje bolničke sobe, dan pošto ju je, kako je rekla, grupa ljudi izvukla iz automobila i pretukla, ostavljajući je sa modricama oko očiju, naduvenim usnama, frakturama nosa i jagodične kosti. Kamera na njenom automobilu snimila je kako jedan džip blokira put njenom automobilu i na kraju ga udara.

Čornovol je rekla da ju je zatim tuklo nekoliko osoba, anjen suprug naveo da je ona primljena u bolnicu sa potresom mozga. Antivladini demonstranti sada nose slike njenog unakaženog lica kao simbol nepravde vlasti. Predsednik Viktor Janukovič osudio je napad i naredio sprovođenje istrage. Vlasti su saopštile da su do sada uhapsile dve osobe.
XS
SM
MD
LG