Linkovi

Humanitarni radnici: Časiv Jar sve više podsjeća na Bahmut


Jedna od preostalih stanovnica Časiv Jara, fotografisana 12. aprila 2023. godine. (Rojters/Kai Pfaffenbach)
Jedna od preostalih stanovnica Časiv Jara, fotografisana 12. aprila 2023. godine. (Rojters/Kai Pfaffenbach)

U Časiv Jaru u Ukrajini gradski zaposlenici kažu da su smrti i bombradovanja redovne pojave i da im je sada glavni posao da uvjere preostale stanovnike da se evakuišu.

Mnogi ljudi su već otišli i još uvijek imamo nešto humanitarne pomoći. Želimo prebaciti tu humanitarnu pomoć na neko sigurnije mjesto“, kaže za Glas Amerike Evgenij Dmitrev, gradski administrator Časiv Jara.

Časiv Jar - Ukrajinski grad najbliži Bahmutu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Skloništa ovdje nazivaju „punktovima nepobjedivosti“, koji imaju struju za punjenje telefona i pristup internetu. Oko 20% populacije je ostalo u Časiv Jaru, ali većina gradskih usluga nije u funkciji. U svim naseljima, kuće i biznisi su oštećeni ili uništeni.

Oštećeno je. Prozori su razneseni. Uglavnom su prozori uništeni. Prekrivamo ih plastičnim ceradama", kaže Aleksandar, jedan od preostalih stanovnika Časiv Jara. "Prekrijemo ih i život ide dalje.

Časiv Jar je udaljen oko 10 kilometara od Bahmuta, gdje se vodi najduža i najsmrtonosnija bitka u Ukrajini.

Većina posmatrača, poput novinara i humanitarnih radnika, nemaju pristup Bahmutu duže od mjesec dana. U to vrijeme, civili su jedva preživljavali od donirane hrane i vode, u podrumima i skloništima.

Dok humanitarci dostavljaju hranu i vodu na jedan od „punktova nepobjedivosti“ u Časiv Jaru - kažu da taj grad sada liči na Bahmut od prije mjesec ili dva dana.

“Grad je sada teško oštećen. Prošli put kad sam bio ovdje, prije tri ili četiri sedmice, nije bilo tako“, objašnjava Aleksandar Cverkovič, iz humanitarne organizacije “Mir i ljubazanost”.

Ukrajina je najavila veliku proljetnu kontraofanzivu, nakon što dugotrajne zimske bitke nikome nisu donijele veliki napredak.

XS
SM
MD
LG