Linkovi

Ukrajina: Sukob se nastavlja u mestu Debaljcevo


Pripadnici ukrajinskih vojnih snaga u blizini Debaljceva, 15. februar, 2015.

Pro ruski separatisti su danas sprečili posmatrače EU da udju u nemire zahvaćeno mesto Debaljcevo u istočnoj Ukrajini dok se sukob nastavlja u sedištu železnice dok se prekid vatre u velikoj meri poštuje širom regiona.

Organizacija za Evropsku bezbednost i saradnju je saopštila da je primirje, koje je počelo u ponoć po lokalnom vremenu pretežno utihnulo granatiranje u istočnoj Ukrajini, ali se sukob nastavio u mestu Debaljcevo, železničkom čvoru izmedju Luhanska i Donjecka, gradova koje drže pobunjenici.

Pobunjenici su tvrdili da se prekid vatre ne odnosi na Debaljcevo gde su separatisti pokušali da opkole kijevske snage u satima pred stupanje primirja na snagu.

Predstavnik ukrajinske vojske Andrej Lisenko je rekao da su separatisti granatirali ukrajinsku vojsku deset puta u satima pred stupanje na snagu primirja postignutog prošle nedelje u glavnom gradu Belorusije Minsku. Medjutim, on je ukazao da su, sve u svemu, u istočnoj Ukrajini primetni "znaci stabilizacije".

Ranije je predsednik Ukrajine Petro Porošenko naredio svojim snagama da poštuju primirje u nadi da će se okončati intenzivni sukobi u zemlji. Prošenko je u TV obraćanju naciji uzzivo u ponoć rekao da, kao komandant ukrajinskih vojnih snaga, želi mir. On je takodje upozorio separatiste, koje podržava Rusija, da ne krše pomenuti sporazum.

XS
SM
MD
LG