Linkovi

Minsk: Diskusije o mirovnom planu u Ukrajini u toku


Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, Minks, 11. februar, 2015.

Lideri Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke održavaju sastanak u Minsku u Belorusiji u cilju diskusija o konfliktu u istočnoj Ukrajini dok se smrtonosni sukob nastavlja u regionu.

Prema naovodima lidera pobunjenikia i osoblja za vanredne situacije bar dve osobe su preminule u istočnom gradu Donjecku kada je granata pogodila autobusku stanicu. Vojni funkcioneri su takodje rekli da je u napadima pobunjenika u blizini mesta Debaltseve ubijeno bar 19 vojnika dok je 78 ranjeno.

Pre samita u sredu ukrajinski predsednik Petro Porošenko je rekao da će Ukrajina i Evropska unija nastupiti „jednoglasno“. On je ranije okarakterisao samit četiri zemlje kao jednu od poslednjih šansi da se okonča sukob izmedju snaga te zemlje i pro-ruskih separatista.

Porošenko je u sredu rekao da neće oklevati da uvede vanredno stanje širom zemlje ukoliko konflikt eskalira.

U medjuvremenu, komandant američke armije u Evropi general pukovnik Ben Hodžiz je rekao da su ruske vojne snage direktno angažovane u sukobima u oblasti Debaltseve.

Agencija Rojters beleži da je on tokom današnje posete NATO bazi u Poljskoj rekao da je „direktna ruska vojna intervencija“ u mestu Debatseve „veoma očigledna“ sudeći po količini municije i tipu opreme koja se tamo koristi. Hodziz je dodao kako strahuje da će pobunjenici koje podržava Rusija „skrenuti pažnju“ na ukrajinski lučki grad Mariupolj ukoliko ofanziva u Debaltsevi uspe.
Hodžiz je takodje rekao da je 10 bataljona ruske vojske staicionirano u blizini granice sa Ukrajinom.

Bela kuća je juče saopštila da je predsednik Obama telefonom razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i apelovao na njega da podrži mirovni sporazum sa Ukrajinom.

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG