Linkovi

Porošenko: Napredak u razgovorima


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko predvidja "da će hitni i bezuslovni prekid vatre" biti dogovoren u sredu izmedju njegove vlade i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

Porošenko je ukazao da je danas postignut napredak ka prekidu vatre tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Njih četvoro planiraju da se sastanu u sredu u glavnom gradu Belorusije, Minsku, u pokušaju da postignu finalni sporazum pošto njihovi diplomatski pomoćnici razrade detalje sutra u Berlinu.

Uprkos ranijem sporazumu sukob se nastavlja i tokom poslednja 24 časa stradalo je 12 civila i 12 ukrajinskih vojnika. Krvoproliće je dovelo do niza razgovora na visokom nivou sa ciljem da se okončaju neprijateljstva pre no što se sukob još više razbukti. Predsednik Oland je istakao da je taj plan „jedna od poslednjih šansi“ da se okonča sukob u Ukrajini. Takodje u Minhenu, državni sekretar Džon Keri je izjavio da su američki i evropski lideri ujdinjeni u pokušaju da se postigne primirje.

U medjuvremenu, uprkos Porošenkvom optimizmu povodom novog sporazuma nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer je rekao da su pregovarači, nakon višednevne intenzivne debate o francusko nemačkom planu daleko od "pronalaženja političkog rešenja" .

Visoka predstavnica EU za inostranu politiku, Federika Mogerini je istakla da njen blok u Minhenu nastoji da pronadje načine da u potpunosti sprovede sporazum iz Minska.

XS
SM
MD
LG