Linkovi

Smrtonosno oružje za Kijev ili ne?


Bolnica u kojoj su tokom granatiranja stradale najmanje četiri osobe u Donjecku, 4. februar, 2015.
Bolnica u kojoj su tokom granatiranja stradale najmanje četiri osobe u Donjecku, 4. februar, 2015.

Kandidat predsednika Obame za novog sekretara za odbranu Ašton Karter je danas rekao kako naginje ideji da se Ukrajina snabde „smrtonosnim oružjem“ za borbu protiv pobunjenika koje podržava Rusija.

Karter je to rekao tokom pretresa o potvrdi nominacije u Senatu, pošto ga je republikanski senator Džon MekKejn pitao da li on smatra da bi SAD trebalo da snabdeju Kijev oružjem u borbi protiv pobunjenika u istočnoj Ukrajini. Pretres se odvija u Sanatskom odboru za oružane snage.

Ranije danas, francuski ministar odbrane Žan Iv Ledrijan je rekao novinarima u Parizu da Francuska nema nameru da obezbedi „smrtonosno oružje“ Ukrajini „u ovoj fazi“.

Juče je nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila svoje komentare od prethodnog dana da Nemačka neće dostaviti „ubojito oružje“ Ukrajini i da će se umesto toga fokusriati na „diplomatsko rešenje“. Nemačka kancelarka će u ponedeljak doputovati u Vašington radi susreta sa predsednikom Obamom.

Ove političke diskusije se odigravaju u svetlu daljih intenzivnih sukoba u istočnoj Ukrajini. Bar četiri osobe su stradale tokom današnjeg granatiranja u blizini bolnice u Donjecku, kojeg kontrolišu pobunjenici.

U medjuvremenu, visoka predstavnica EU je apelovala za momentalni prekid vatre. Federika Mogerini je u svom saopštenju rekla da „borbe, provocirane daljom ofanzivom separatista... uzrokuju velike ljudske patnje i potkopavaju sva nastojanja sa ciljem da se postigne političko rešenje.“

Mogerini je apelovala za mometalno uspostavljanje „lokalnog privremenog primirja na minimum tri dana“.

Sukob bukti u Donjecku i Luhansku, posebno oko grada Degaltseve koji kontroliše Kijev, od kako su pobunjenici prošlog meseca pokrenuli novu ofanzivu, a mirovni pregovori dve strane prošle subote propali u Belorusiji.

XS
SM
MD
LG