Linkovi

Obama: "Sankcije Rusiji prilično štetne za Moskvu"


Ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za štampu u Brisbejnu na samitu G-20, 16. novembar, 2014.
Ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za štampu u Brisbejnu na samitu G-20, 16. novembar, 2014.

Svetski lideri su oštro osudili ruskog predsednika Vladimira Putina na ekonomskom samitu G-20 u Brisbejnu zbog intervencije Moskve u Ukrajini.

Predsednik Barak Obama je danas izjavio da će medjunarodna zajednica i dalje izolovati Rusiju ukoliko Putin nastavi da krši medjunarodni zakon i sporazume koji imaju za cilj okončanje konflikta u Ukrajini. Obama je u današnjem govoru u Brisbejnu u Australiji na kraju ekonomskog samita G-20 rekao da su tekuće sankcije protiv Rusije "prilično štetne za Moskvu" i dodao " naši timovi konstantno razmatraju mehanizme kojima bi intenzivirali pritisak po potrebi".

Kanadski premijer Stiven Harper je, kako se navodi, rekao Putinu "rukovaću se sa vama, ali imam da vam kažem samo jednu stvar : Morate napustiti Ukrajinu." Australijski premijer Toni Abot je apelovao na Putina da "prizna" obaranje maelzijskog putničkog mlaznjaka iznad istočne Ukrajine dok je britanski premijer Dejvid Kameron nazvao ruskog lidera "nasilnikom".

Putin je danas otputovao iz Australije ranije no što je planirano, rekavši da mora da se naspava. Putin je izjavio za novinsku agenciju Ria Novosti da njegov prevremeni odlazak nema nikakve veze sa zategnutošću u Ukrajini. Ali je priznao neslaganje sa drugim svetskim liderima. Danas počinje uklanjanje ostataka putničkog mlaznjaka četiri meseca posle njegovog obaranja. Rusija demantuje bilo kakvu umešanost u taj incident.

XS
SM
MD
LG