Linkovi

NATO: Rusija gomila snage u Ukrajini


Ruski kozaci u istočnoj Ukrajini

NATO je saopštio da su u istočnu Ukrajinu ušli ruski tenkovi, artiljerija i borbene snage, što Moskva demantuje

Nove kolone ruskih tenkova, artiljerije i borbenih trupa ušle su u istočnu Ukrajinu prethodnih nekoliko dana, saopštio je NATO. U tom regionu ponovo su eskalirali sukobi ukrajinskih snaga i proruskih separatista, uprkos prekidu vatre koji je dogovooren u septembru.

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Filip Bridlav, rekao je da su u Ukrajinu ušli ruski tenkovi, artiljerija, sistemi za protiv vazdušnu odbranu, te borbene snage. Rusija je međutim demantovala te navode.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je “Moskva prestala da obraća pažnju na neosnovane izjave generala Bridlava o ulasku ruskih vojnih snaga.” Kremlj je više puta odbacio tvrdnje o umešanosti u sukob u Ukrajini, navodeći da su ruski vojnici, koji se bore sa separatistima, volonteri.

Ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak rekao je da se ukrajinske snage pripremaju za moguću novu ofanzivu proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. Poltorak je na sastanku vlade naglasio da su pobunjenici dobili pojačanja, te da je njegov glavni zadatak da se pripremi za vojnu akciju.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zatražio je angažovanje međunarodne zajednice na uspostavljanju mira u Ukrajini. Jacenjuk je istakao da njegova zemlja radi sve što može, ali da su joj mogućnosti ograničene posebno imajuću u vidu da je suočena sa nuklearnom silom.

XS
SM
MD
LG