Linkovi

Proruski separatisti održali izbore u istočnoj Ukrajini


Aleksandar Zakarčenko pro ruski separatistički lider koji vodi na izborima u Donjecku, 3. novembar, 2014.
Aleksandar Zakarčenko pro ruski separatistički lider koji vodi na izborima u Donjecku, 3. novembar, 2014.

Proruski separatisti glasali su u istočnoj Ukrajini na kontroverznim izborima koje Kijev i Zapad, kako navode, neće priznati.

Separatisti koji kontrolišu Luhansk i Donjeck na istoku Ukrajine održali su juče izbore za svoje rukovodstvo i zakonodavna tela u oblastima koje kontrolišu.

Citirajući izborne funkcionere takozvane Narodne republike Donjeck, ruske novinske agencije su izvestile da, posle više od 50 odsto prebrojanih glasova, Aleksander Zaharčenko, vršilac dužnosti premijera Narodne republike Donjeck, vodi u trci za položaj lidera te regije sa preko 70 odsto osvojenih glasova.

„Akcije naših gradjana pokazale su da ne samo da umemo da vodimo oružane bitke, već smo takodje sposobni da učestvujemo u našem budućem srećnom životu. Spremni smo da razgovaramo sa svima koji nas čuju i koji će pomoći da izbegnemo krvoproliće na ovim prostorima.“

Zaharčenko je dodao da će, ako Kijev prizna prorusku separatističku regiju, biti normalizovani ekonomski odnosi.

„Još uvek ne mogu da razumem politiku vlasti u Kijevu, gde političke stranke pobedjuju. Mi smo uvek spremni za dijalog sa njima. Čekamo na normalnu akciju od njih sada kada smo izrazili svoje gledište i istakli znak. Nikada nismo odbijali da donosimo odluke.“

Ujedinjene nacije, Evropska unija i Sjedinjene Države nazvali su glasanje pobunjenika ilegalnim, ističući da se njime krše ukrajinski ustav i sporazum o prekidu vatre postignut 5. septembra izmedju separatista i ukrajinske vlade.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je nazvao izbore u separatističkim regijama „farsom koja se sprovodi pod pretnjom tenkovima i vatrenim oružjem.“

Rusko ministarstvo inostranih poslova izdalo je kasno sinoć saopštenje u kojem se kaže da poštuje glasanje separatista kao izraz volje stanovnika jugoistočne Ukrajine.

Izbori u istočnoj Ukrajini održani su nedelju dana posle parlamentarnih izbora u ostalim delovima Ukrajine, na kojima su kandidati koji podržavaju tešnje veze sa evropskim zemljama osvojili ubedljivo najveći broj poslaničkih mesta.

XS
SM
MD
LG