Linkovi

Keri: Povući sve strane snage iz Ukrajine


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri prilikom susreta u Parizu, 14. oktobra 2014.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri prilikom susreta u Parizu, 14. oktobra 2014.

Posle susreta sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom u Parizu, američki državni sekretar Džon Keri pozvao je na povlačenje svih „stranih snaga“ iz istočne Ukrajine.

Keri je takodje zatražio obustavljanje borbi ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Rusija u blizini aerodroma u Donjecku On je rekao da suverenitet mora da bude obnovljen duž ukrajinsko-ruske granice i da referendumi koje su održali separatisti neće biti priznati.

Američki državni sekretar je takodje rekao da se ruske snage povlače iz Ukrajine, što je glavni uslov za ukidanje sankcija Sjedinjenih Država i Evropske unije Moskvi, ali da teško naoružanje još nije uklonjeno. Ruski predsednik Vladimir Putin u nedelju je naredio povlačenje 17 hiljada ruskih vojnika iz područja u blizini ukrajinske granice uoči susreta sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom na marginama azijsko-evropskog samita u Milanu kasnije ove nedelje.

Ranije danas, ukrajinski parlament je danas potvrdio imenovanje Stepana Poltoraka za novog ministra odbrane. To je četvrta smena na čelu ukrajinskog ministarstva odbrane posle ruske aneksije Krima u martu ove godine. Prethodni ministar, Valerij Heletej podneo je ostavku u jeku kritika zbog poraza ukrajinskih snaga u blizini Donjecka, krajem avgusta.

XS
SM
MD
LG