Linkovi

EU lideri: Rusija zaratila protiv Ukrajine


Ukrajinski vojni helikopter u istoccnoj Ukrajini, 1. septembar, 2014.
Ukrajinski vojni helikopter u istoccnoj Ukrajini, 1. septembar, 2014.

Evropski lideri optužili su Rusiju da ratuje protiv Ukrajine, dok je ukrajinski predsednik poručio da je Moskva odgovorna za otvorenu agresiju

Poljski premijer Doland Tusk izjavio je na 75.-oj godišnjici početka Drugog svetskog rata rekao da to što se događa u Ukrajini, i što predstavlja rat, potvrđuje da 1939. ne sme da se ponovi.

Britanski premijer Dejvid Kameron danas je u parlamentu izjavio da Rusija nastoji da primora Ukrajinu pod pretnjom - kako se izrazio „metka u čelo“ - da napusti opciju demokratije. On je nazvao prisustvo ruskih trupa na tlu Ukraijne „potpuno neopravdanim i neprihvatljivim.“

Generalni sekretar NATO-a Ander Fog Rasmusen u ponedeljak je optužio Rusiju da otvoreno interveniše u Ukrajini. Rasmusen je izjavio danas da će novi parlament, koji treba da bude izabran u Ukrajini, verovatno promeniti odredbe o„nesvrstanom statusu“ zemlje - što je mogući prvi korak ka molbi za priključenje Ukrajine zapadnom vojnom savezu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danas optužio Rusiju da je „otvoreni agresor“. Na veb stranici ukrajinskog predsednika se navodi da je sada iz „susedne države počela otvorena agresija protiv Ukrajine“, radikalno promenivši situaciju u konfliktnoj zoni u istočnoj Ukrajini.

Andrij Lisenko, predstavnik Ukrajinskog nacionalnog beazbednosnog i odbrambenog saveta, rekao je da su ukrajinski vojnici naredili povlačenje sa aerodroma u blizini pobunjeničkog uporišta Luganska. On tvrdi da su ti vojnici mete oružanog napada ruskih snaga.

Lisenko je naveo da je nekoliko ukrajinskih vojnika ubijeno i 25 ranjeno tokom protekla 24 sata. Patrolni brod ukrajinske obalske straže juče je potopljen u Azovskom moru artiljerijskom vatrom proruskih separatista. Osam mornara je preživelo napad, kaže funkcioner granične straže.

U medjuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin je tokom posete Sibiru, danas apelovao na EU da „pokaže zdrav razum“, a ne da uvodi medjusobno destruktivne sankcije. To je njegova prva reakcija na pretnju dodatnim kaznenim merama zbog Ukrajine.

Predstavnici Rusije, Ukrajine, OEBS-a i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini danas treba da održe pregovore u Minsku u Belorusiji. Ruska novinska agencija INTERFAX je danas izvestila da će lideri samoproglašenih „narodnih republika“, u separatističkim regijama Donjeck i Lugansk zahtevati da Kijev prizna „specijalni status“ za te dve teritorije i okonča svoju vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini.

Kako izveštava Interfaks, separatistički lideri žele da njihove republike, izmedju ostalog, imaju svoje „specijalne snage naoružanih gradjana“, imenuju sopstvene tužioce i sudije, koriste ruski kao „zvanični“ jezik i imaju specijalne procedure za inostranu trgovinu „ uzevši u obzir potrebu da se produbi ekonomska integracija sa Rusijom“ i nedavno kreirana ekonomska unija koja obuhvata Rusiju, Belorusiju i Kazahstan.

XS
SM
MD
LG