Linkovi

Obama: Rusija da omogući neometan pristup


Uklanjanje tela žrtava sa mesta nesreće malezijskog aviona u Ukrajini
Uklanjanje tela žrtava sa mesta nesreće malezijskog aviona u Ukrajini

Predsednik Barak Obama pozvao je Moskvu da utiče na proruske separatiste da omoguće međunarodnim istražiteljima neometan pristup mestu gde se srušio malezijski avion

Predsednik Barak Obama je, komentarišući obaranje aviona Malezija Erlanjza u istočnoj Ukrajini, rekao da je odgovornost Rusije i predsednika Vladimira Putina da natjeraju proruske separatiste da omoguće međunarodnim istražiteljima neometan pristup mestu nesreće i žrtvama. Obama je u Beloj kući poručio da istražitelji moraju da imaju neograničen pristup da bi sproveli kompletnu i transparentnu istragu.

„ Na žalost, separatisti koje podržava Rusija i koji kontrolišu to područje i dalje blokiraju istragu. Više puta su onemogućili međunarodnim istražiteljima neograničen pristup olupini aviona, pucali su u vazduh dok su se istražitelji približavali mjestu nesreće, uklanjaju dokaze zbog čega se postavlja pitanje Šta pokušavaju da sakriju. Rusija ima ogroman uticaj na separatiste i to niko ne poriče. Podstiče ih, obučava i naoružava. Imajući u vidu taj uticaj, Rusija i naročito predsjednik Putin imaju direktnu odgovornost da natjeraju separatiste da sarađuju sa istražiteljima. To je najmanje što mogu da urade.“

Nakon snažnog međunarodnog pritiska, separatisti su konačno dozvolili da voz sa posmrtnim ostacima žrtava krene prema gradu Harkiv. Tela bi zatim trebalo da budu predata Holandiji, koja je izgubila najveći broj državljana u nesreći. Pobunjenici koji kontrolišu mesto nesreće takođe su saopštili da će predati crne kutije malezijskim zvaničnicima.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, u međuvremenu je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se traži pristup mestu nesreće, u kojoj je poginulo 298 osoba.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk prethodno je ponudio da preda rukovostvo nad istragom o obaranju malezijskog aviona Holandiji. Na današnjoj konferenciji za štampu u Kijevu, Jacenjuk je izrazio zgroženost proruskim separatistima koje krivi za obaranje aviona. On je takodje rekao da je Moskva na mračnoj strani zla.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas još jednom rekao da se obaranje aviona ne bi dogodilo da Ukrajina nije pospešila sukobe prošlog meseca u regionu pod kontrolom separatista u kojem se dogodila avionska nesreća.

Evropski lideri saopštili su danas da su spremni da pooštre sankcije Rusiji kako bi je naterale da utiče na pobunjenike da zaustave sukob i dozovole međunarodnim timovima pristup mestu nesreće.

XS
SM
MD
LG