Linkovi

Porošenko uslovljava novo primirje


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da je, pod određenim uslovima, spreman da ponovo produži primirje u vojnoj ofanzivi protiv proruskih separatista.

Iz Porošenkovog kabineta saopšteno je da je ukrajinski lider o situaciji u istočnoj Ukrajini danas razgovarao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Porošenko je, kako se navodi u saopštenju, rekao Bajdenu da je spreman na novi prekid vatre ako može da bude potvrđeno da ga obe strane poštuju. Među uslovima su i oslobađanje svih taoca, te uspostavljanje kontrole nad ukrajinsko - ruskom granicom, uz nadzor Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

O krizi u Ukrajini danas su telefonom razgovarali i ruski predsednik Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland.

Iz Olandovog kabineta je saopšteno da su on i Merkel zatražili od Putina da utiče na separatiste da pregovoraju i postignu sporazum sa ukrajinskim vlastima.

Kremlj je saopštio da je ruski predsednik izrazio duboku zabrinutost zbog povećanja broja civilnih žrtava i nagli rast broja izbeglica iz jugoistočne Ukrajine, koji se nalaze na ruskoj teritoriji.

Ranije danas, ukrajinski predsednik imenovao je nove funkcionere na odbrambene položaje. Ukrajinska vlada je danas saopštila da je Valerij Heletej imenovan za novog ministra odbrane Ukrajine, dok je Viktor Muženko imenovan za načelnika generalštaba.

XS
SM
MD
LG