Linkovi

Porošenko proglasio prekid vatre


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko obraća se parlamentu u Kijevu, 19. jun 2014
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko obraća se parlamentu u Kijevu, 19. jun 2014

Proruski separatisti saopštili da se neće razoružati sve dok se vladine snage u potpunosti ne povuku iz istočne Ukrajine

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio je jednonedeljni prekid vatre u vojnoj kampanji ukrajinske vlade protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Porošenko je prekid vatre objavio za vreme današnje posete štabu za “antiterorističke operacije” u istočnoj Ukrajini, ali se ističe da naredjenje ne znači da ukrajinski vojnici neće uzvratiti vatru ukoliko budu napadnuti.

Porošenko je danas trebalo da objavi mirovni plan u 14 tačaka čiji je cilj okončanje nasilja na istoku Ukrajine. Vlada u Kijevu je i pre zvaničnog saopštenja objavila neke odredbe plana, koji predvidja da će unilateralno proglašeni prekid vatre pružiti pobunjenicima priliku da se razoružaju ili napuste zemlju.

Porošenko je juče telefonom razgovarao o detaljima plana sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je naglasio potrebu za efikasnom kontrolom granice i puštanjem na slobodu talaca koje su zarobili pobunjenici. Porošenkov plan predvidja i davanje amnestije proruskim borcima koji nisu počinili “ozbiljne zločine.” Takodje se predvidja uspostavljanje koridora kojim bi se separatistima omogućilo da iz Ukrajine predju u Rusiju, stvaranje “tampon zone” od 10 kilometara duž ukrajinsko-ruske granice, decentralizacija vlasti u zemlji i zaštita uptorebe ruskog jezika.

Novinska agencija Interfaks u Ukrajini navodi da je separatistički vodja Valerij Bolotov, koji se nalazi na čelu samoproklamovane Narodne republike Lugansk, izjavio da se pobunjenici neće razoružati sve dok se vladine snage u potpunosti ne povuku iz istočne Ukrajine. Inače, novi sukobi danas su izbili na istoku Ukrajine nakon što je u jučerašnjim borbama ubijeno sedam vojnika.

U medjuvremenu, zamenik potrparola Bele kuće, Džoš Ernest, izjavio je da su SAD zabrinute zbog nagomilavanja ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, nakon što je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen upozorio da je najmanje nekoliko hiljada dodatnih ruskih vojnika rasporedjeno u pograničnim oblasitma. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je u petak da je to rasporedjivanje planirano unapred i da je cilj “jačanje ruske granične kontrole.”
XS
SM
MD
LG