Linkovi

Napad na graničare u istočnoj Ukrajini


Pripadnici bataljona samoodbrane "Donbas" za vreme obuke
Pripadnici bataljona samoodbrane "Donbas" za vreme obuke

Snage ukrajinske vlade sukobile su se sa proruskim separatistima nedaleko od granice sa Rusijom, koja je zatražila osnivanje „humanitarnog koridora“ kako bi se omogućilo stanovnicima regiona da izbegnu nasilje

Sukob je izbio kada je oko 100 separatista napalo ukrajinsku graničnu ispostavu nadomak grada Luganska, 30 kilometara od ruske granice neposredno posle ponoći po lokalnom vremenu.

Napadači naoružani automatskim oružjem, raketnim bacačima i minobacačima kasnije su dobili pojačanje od nekoliko stotina dodatnih naoružanih separatista.

Predstavnik pogranične službe je naveo da je pet pobunjenika ubijeno i osam ranjeno u tom napadu, dok je sedam pripadnika vojske ranjeno, najmanje četvorica njih teže.

U medjuvremenu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da će Moskva podneti predlog rezolucije Savetu bezbednosti UN kojom se poziva na otvaranje „humanitarnog koridora“ na istoku zemlje, kako bi se lokalnim stanovnicima omogućilo da izbegnu nasilje. Lavrov je rekao novinarima da se tom rezolucijom takodje apeluje za okončanje tekućeg nasilja u tom regionu i da se situacija pogoršava.

„Naše zapadne kolege nam već dugo govore da će se, čim budu održani predsednički izbori u Ukrajini, situacija smiriti. Medjutim, dešava se suprotno.“

Takodje danas, ruska državna gasna kompanija Gasprom je odložila moguću obustavu dostave gasa Ukrajni koja bi pogodilo i druge delove Evrope. U medjuvremenu, kancelarija britanskog premijera Dejvida Kamerona, najavila je da će se on sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u petak u Normandiji, u Francuskoj, gde će obojica prisustovati obeležavanju 70. godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga tokom Drugog svetskog rata.
XS
SM
MD
LG