Linkovi

Predsednik Ukrajine: Vojska u punoj pripravnosti


Ruski vojnici i tenkovi na Krimu
Ruski vojnici i tenkovi na Krimu

U medjuvremenu, proruski naoružani napadači su zauzeli još jednu administrativnu zgradu u istočnoj Ukrajini.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine, Oleksander Turčinov, kaže da je vojska u „punoj borbenoj pripravnosti“ zbog moguće invazije ruskih trupa razmeštensih duž granice.

Turčinov je na današnjem ministarskom sastanku u Kijevu rekao da postoji realna opasnost da će Rusija početi rat protiv Ukrajine.

U medjuvremenu, proruski naoružani napadači su zauzeli još jednu administrativnu zgradu u istočnoj Ukrajini. Naoružani pobunjenici su preuzeli rano jutros kontrolu nad gradskim savetom u Horlivki, gradu sa preko 260.000 stanovnika. Policija navodi da su proruski pobunjenici takodje preuzeli zgradu regionalne policije u Horlivki.

Stotine proruskih separatista su ranije ove nedelje zauzele još više vladinih zgada u regionima u blizini ruske granice, uključujući kancelariju tužioca u Luhansku, kao i zgrade u Donjecku. Promoskovski pobunjenici u Donjecku su zakazali referendum o otcepljenju od Ukrajine za 11. maj. Slično glasanje je prošlog meseca dovelo do aneksije Krimskog poluostrva od strane Rusije.
XS
SM
MD
LG