Linkovi

Američki potpredsednik u poseti Ukrajini


Američki potpredsednik Džo Bajden doputovao u Kijev. 21. april, 2014.
Američki potpredsednik Džo Bajden doputovao u Kijev. 21. april, 2014.

Bajden će sa ukrajinskim zavničnicima razgovarati o nastojanjima medjunarodne zajednice da pomogne Ukrajini da nastavi sa uvodjenjem ustavnih reformi, kao i o predsedničkim izborima 25. maja.

Američki potpredsednik Džo Bajden doputovao je u Ukrajinu radi razgovora sa vršiocima dužnosti predsednika i premijera, dok je situacija na istoku i dalje zategnuta uprkos sporazumu sa ciljem da se ublaži kriza.

Bela kuća navodi da će Bajden razgovarati o nastojanjima medjunarodne zajednice da pomogne Ukrajini da nastavi sa uvodjenjem ustavnih reformi i, kako funkcioneri administracije predsednika Obame navode, slobodnim i pravednim predsedničkim izborima 25. maja.

Dvodnevna poseta će takodje biti fokusirana na situaciju u istočnoj Ukrajini gde je primirje tokom uskršnje nedelje trajalo jedva nekoliko sati pre nego što je prekršeno razmenom vatre na jednom kontrolnom punktu u pro-ruskom gradu Slavjansku.

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je danas Rusiju da preduzme konkretne korake u implementaciji sporazuma čiji cilj je smanjenje tenzija u Ukrajini. Keri je, u telefonskom razgovoru, poručio ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da bi Moskva između ostalog javno trebala da pozove separatiste da napuste ilegalno zazuzete zgrade i kontrolne punktove, prihvate amnestiju i riješe spor političkim putem.

Ruski i ukrajinski zvaničnici okrivljuju jedne druge za krvoproliće i sve veći haos u istočnoj Ukrajini. Predsednik ukrajinske vlade Arsenije Janjecuk komentarisao je situaciju u jučerašnjoj emisiji “Susret sa štampom”, TV mreže NBC.

“Ruski predsednik Vladimir Putin sanja o obnavljanju Sovjetskog Saveza. On svakim danom ide sve dalje. Ni sam bog ne zna šta mu je krajnji cilj.”

Jacenjuk zahteva od Moskve da prestane da se meša u unutrašnje stvari Ukrajine.

“Oni imaju svoju zemlju, mi imamo našu. Kada bi se Rusija povukla, Ukrajina bi bila ujedinjena, suverena, teritorijalno integrisana zemlja.”

Ruski ambasador Sergej Kiseljak bio je gost TV emisije Foks vesti nedeljom. Po njemu Moskva jedino želi da zaštiti etničke Ruse u Ukrajini.

Jedino što želimo je da izlaz nađemo putem dijaloga, odnosno donošenjem novog Ustava kako bi svi živeli u miru u demokratskoj zemlji u kojoj su zaštićena prava manjina, uključujući Rusa.”

Kiseljak je rekao da je Rusija i dalje predana međuarodnom sporazumu, iz Ženeve, kojim se poziva na razoružavanje militanata u istočnoj Ukrajini. Međutim, Predsednik Barak Obama je još pre smrtonosnog incidenta u Slavjansku izrazio sumnju da će sporazum biti sproveden.

“Nadam se da ćemo narednih dana videti sprovođenje dogovora. Međutim, poučeni dosadašnjim iskustvom moramo biti spremni na odgovor ukoliko Rusija nastavi da interveniše u istočnoj i južnoj Ukrajini.”

Pojedini američki zakonodavci pozivaju administraciju da preduzme dodatne mere pritiska na Rusiju.. Obamina administracije je isključila pružanje vojne pomoći Kijevu, ali je spremna da proširi postojeće i zavede nove sankcije Rusiji.
XS
SM
MD
LG