Linkovi

Ukrajinski premijer: Novi Sovjetski savez bi bio katastrofa


Automobil posle noćašnjeg napada kraj Slavjanska u Ukrajini, 20. april, 2014.
Automobil posle noćašnjeg napada kraj Slavjanska u Ukrajini, 20. april, 2014.

Funkcioneri navode da je u razmeni vatre na jednom kontrolnom punktu koji kotrolišu pro-ruski separatisti ubijena bar jedna osoba.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je u emisiji TV mreže NBC "Susret sa predstavnicima štampe" putem video linka rekao da ruski predsednik Vladimir Putin možda nastoji da ponovo uspostavi Sovjetski savez uzevši u obzir nedavnu aneksiju Krima i pro-ruske nemire u istočnoj Ukrajini.

U intervjuu koji je emitovan danas Jacenjuk je izrazio zabrinutost povodom, kako je rekao, Putinovog kranjeg cilja.

Nešto ranije, Rusija je saopštila da je „zgrožena“ smrtonosnim napadom u istočnoj Ukrajini kojim je prekršeno uskršnje primirje. Medjutim, ukrajinski funkcioneri navode da detalji tog incidenta nisu jasni.

Funkcioneri navode da je u razmeni vatre na jednom kontrolnom punktu koji kotrolišu pro-ruski separatisti ubijena bar jedna osoba. U nekim izveštajima je navedeno da su stradale četiri osobe, uključujući separatiste.

Rusija je u saopštenju navela da je „zgrožena ovom provokacijom boraca“ i da taj napad pokazuje da vlada “pomanjkanje volje vlasti u Kijevu da zauzdaju i razoružanju nacionaliste i ekstremiste.“ Moskva je apelovala na Kijev da obuzda svoje naoružane ekstremiste.
Medjutim, ukrajinska grupa koja se krivi za taj napad demantuje bilo kakvu umešanost i optužuje ruske specijalce da stoje iza tog incidenta.

Napad se odigrao u blizini Slavjanska, koji je pod kontrolom pro-ruskih ekstremista.
Napad pada samo nekoliko sati pošto je ukrajinska vlada najavila pauzu u bezbednosnim operacijama sa ciljem da se proteraju pro-ruski sketremisti iz zgrada koje su zauzeli tokom proteklih dana.

Ministar inostranih poslova Ukrajine, Andri Dešcicja je pozvao na suspenziju akcija tokom Uskrsa rekavši da bi ta pauza pružila evropskim monitorima više vremena da organizuju specijalnu misiju sa ciljem de-eskalacije tenzija u istočnoj Ukrajini.
XS
SM
MD
LG