Linkovi

Medvedev u poseti Krimu


Ruski premijer Dmitri Medvedev na Krimu, 31. mart, 2014.
Ruski premijer Dmitri Medvedev na Krimu, 31. mart, 2014.

Medvedev kaže da je na čelu delegacije ruskih funkcionera radi sastanka o, kako navodi, „razvojnom planu“ za to poluostrvo.

Ruski premijer Dmitri Medvedev doputovao je na Krim. On je najviši ruski funkcioner koji je posetio taj region od kako ga je Rusija anektirala.

Medvedev kaže da je na čelu delegacije ruskih funkcionera radi sastanka o, kako navodi, „razvojnom planu“ za to poluostrvo.

Obrativši se lokalnim funkcionerima, Medvedev je obećao samo dobre stvari za Krim.

„Nakon priključenja Rusiji, ljudi na Krimu, narod Sevastopolja ne sme da izgubi ništa. Oni moraju samo da stiču dobiti. To je upravo ono što gradjani očekuju od nas - da se stvore uslovi za mir i dostojanstven život, poverenje u budućnost, osećaj da ste deo poštovane, jake zemlje. Moramo izaći u susret tim očekivanjima. Zato svaki potpredsednik vlade, svaki član ministarskog kabineta snosi apsolutnu odgovornost u svom domenu za situaciju na Krimu.“, kaže Dmitri Medvedev.

Ruski premijer je istakao da će Rusija uspostaviti specijalnu ekonomsku zonu na Krimu, time što će ponuditi inicijativu za biznise uvodjenjem niskih poreskih stopa i jednostavnijih pravila. Medvedev je takodje obećao da će povećati plate i penzije na Krimu.

Dan ranije američki državni sekretar Džon Keri zahtevao je da Rusija povuče hiljade vojnika razmeštenih duž istočne i južne granice sa Ukrajinom.

Keri je juče u Parizu rekao ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu da te trupe „stvaraju klimu straha“ u Ukrajni i da njihovo prisustvo ne ide u prilog diplomatiji.

Lavrov nije direktno komentarisao prisustvo ruskih snaga duž ukrajinske granice. Medjutim, on je proveo najveći deo prošle nedelje pružajući uveravanja Sjedinjenim Državama da Rusija ne planira da predje ukrajinsku granicu.

Keri je rekao da se on i Lavrov slažu da Ukrajina ima pravo da odredi sopstvenu budućnost.
XS
SM
MD
LG