Linkovi

Ukrajinski premijer: Nećemo predati ni centimetar teritorije


Skup u čast ukrajinskog pesnika Tarasa Ševčenka u Simferopolju, Krim, 9. mart, 2014.
Skup u čast ukrajinskog pesnika Tarasa Ševčenka u Simferopolju, Krim, 9. mart, 2014.

Premijer prelazne vlade Arsenij Jacenjuk je predvodio komemoracijom u Kijevu povodom 200 godišnjice rodjenja najvećeg ukrajinskog pesnika i nacionalnog heroja Tarasa Šefčenka.

Ukrajinski lideri su danas obećali da se neće odreći ni „jednog jedinog santimetra“ svoje teritorije u korist Rusije dok se hiljade gradjana okupljaju na rivalskim demonstracijama pro i kontra Moskve. Zategnutost je i dalje na visokom nivou zbog produbljenja krize na Krimu.

Premijer prelazne vlade Arsenij Jacenjuk je predvodio komemoracijom u Kijevu povodom 200 godišnjice rodjenja najvećeg ukrajinskog pesnika i nacionalnog heroja Tarasa Šefčenka. On je okupljenim rekao „ Naši očevi i dedovi prolili su krv za ovu zemlju i nećemo predati ni jedan santimetar“. Pro-ruski demonstranti su održali kontra demonstracije u gradovima širom Krima i istočne Ukrajine.

Kasnije danas, Jacenjuk je najavio da će u sredu u Vašingtonu razgovarati sa predssednikom Barakom Obamom o zastoju na Krimu. Istovremeno, jedan ruski zakonodavac je najavio da je Kremlj ostavio po strani 1,1 milijardu dolara u cilju izgradnje industrijske infrastrukture na Krimu, ukoliko ta sporna regija glasa na referendumu 16. marta da se pripoji Rusiji.

Medjutim, Nemačka kancelarka Angela merkel je rekla ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u danassnjem telefonskom razgovoru da je planirani referendum pod pokroviteljstvom Moskve bespravan i da krssi ustav Ukrajine.

U medjuvremenu, Ruske snage su pooštrile svoj pritisak na Krimu uprkos upozorenju Sjedinjenih Država da bi aneksija te regije zatvorila vrata diplomatiji. U najnovijoj oružanoj akciji danas, Rusi su zauzeli jednu ukrajinsku graničnu postaju na zapadnom rubu Krima i unutar nje zatočili trideset službenika. Ukrajinski vojni predstavnik je naveo da ruske snage sada kontrolišu 11 graničnih postaja širom Krima.
XS
SM
MD
LG