Linkovi

EU: Rusija da povuče vojnike


Naoružane snage, za koje se veruje da su ruski vojnici, izvan krimske prestonice Simferopolja
Naoružane snage, za koje se veruje da su ruski vojnici, izvan krimske prestonice Simferopolja

Šefovi diplomatija država EU zatražili su od Rusije da hitno vrati trupe u Ukrajini na prvobitne položaje ili će se u protivnom suočiti sa kaznenim merama

Ministri su od Rusije zatražili da odmah vrati trupe na položaje od pre 1. marta i da stupi u direktne ragovore sa vladom u Kijevu, kao i sa SAD i Velikom Britanijom, supotpisnicama Budimpeštanske deklaracije iz 1994. kojom se Ukrajini garantuje suverenitet.

“Ukoliko Rusija ne preduzme korake ka smirivanju situacije, EU će odlučiti o posledicama po bilateralne odnose sa Rusijom, na primer o suspenziji razgovora o liberalizaciji viznog režima, kao i o drugim ciljanim merama”, poručili su ministri.

Po rečima nemačke kancelarke Angele Merkel, ruski predsednik Vladimir Putin je “izgubio vezu sa realnošću”. Merkel je to rekla posle sinoćnjeg telefonskog razgovora sa Putinom tokom kojeg je pokušala da ga ubedi da odustane od invazije Ukrajine i okupacije Krima.

Njujork Tajms prenosi da je prilikom informisanja drugih zvaničnika o tom razgovoru, Merkel rekla da Putin “živi u odvojenom svetu.”

Ruski zvaničnici prethodno su demantovali navode o planiranom napadu na ukrajinske snage na Krimu. Rusko ministarstvo odbrane negiralo je večeras informaciju da je ruska mornarica dala ultimatum ukrajinskoj vojsci na Krimu da se preda do zore, ili će se suočiti sa "pravom olujom", navodeći da je reč o besmislici.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov branio je danas povećanje prisustva snaga njegove zemlje na Krimu, pred sastanak sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki Munom koji se nada da će sprečiti dalju eskalaciju u regionu.

Ruske snage su tokom prethodnih dana intenzivirale svoje prisustvo na Krimu, gde su opkolile aerodrome i vojne baze. Lavrov je na početku sednice Saveta UN-a za ljudska prava u Ženevi branio takav razvoj situacije:

„To je pitanje odbrane naših gradjana i sunarodnika i obezbedjenja ljudskih prava posebno prava na život. Oni koji pokušavaju da interpretiraju ovu situaciju kao agresiju i prete nam sankcijama i bojkotom, su isti oni partneri koji su konzistentno ohrabrivali političke sile u Ukrajini bliske sebi da proglase ultimatum i odreknu se dijaloga i time do krajnosti polarizovale ukrajinsko društvo. Apelujemo na njih da pokažu odgovornost, ostave po strani geopolitičke kalkulacije i stave interese Ukrajine iznad svega.“

Lavrov je dodao da je danas telefonom razgovarao sa svojim kineskim kolegom. Kineski ministar inostranih poslova je istakao da Peking želi da ova situacija bude rešena političkim dijalogom.

„Razumemo istorijsku podlogu ukrajinskog pitanja i složenost aktuelne situacije. Kao što sam rekao juče stvari su se odigravale sa razlogom da bi se stiglo do današnje situacije. Nadamo se da sve umešane strane mogu putem dijaloga i konsultacija da pronadju političko rešenje, spreče dalju eskalaciju i rade zajedno na obezbedjenju mira i stabilnosti u regionu.“ istakao je portparol kineskog ministarstrva inostranih poslova.

Generalni sekretar UN-a Ban ki Mun je u Ženevi apelovao na Rusiju da ublaži tenzije:

Više puta sam naglašavao da je od kritične važnosti obezbediti puno poštovanje i očuvanje ukrajinske nezavisnosti, jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Sada je od najveće moguće važnosti ponovo uspostaviti mir da bi se odmah, putem dijaloga, smanjile tenzije.“

Lideri G-7 su izdali zajedničko saopštenje kojim se apeluje na Rusiju da reešava sva otvorena pitanja u vezi sa Ukrajinom putem direktnih pregovora ili uz posredovanje UN-a ili Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Članice Grupe 7 su Sjedinjene Države, Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan. OEBS danas održava specijalni sastanak o najboljem načinu da se pomogne Ukrajini.
XS
SM
MD
LG