Linkovi

Ukrajina naredila punu vojnu mobilizaciju


Skup gradjana na Trgu nezavisnosti u Kijevu, Ukraine 2. mart, 2014.
Skup gradjana na Trgu nezavisnosti u Kijevu, Ukraine 2. mart, 2014.

Medjutim, šef bezbednosnih snaga Ukrajine, Andrej Parubi, ukazao je da su vojni rezervisti pozvani „da osiguraju bezbednost i teritorijalni integritet Ukrajine.“

Ukrajinska prelazna vlada danas je naredila punu vojnu mobilizaciju u nastojanju da se suprostavi, kako novi premijer Arsenij Jacenjuk navodi, proglašenju rata od strane Rusije.

Jacenjuk je u govoru parlamanetu upozorio zakonodavce „na rubu smo katastrofe“. U medjuvremenu, ruske trupe nastavljaju da zauzimaju položaje na Krimu dok zapadne vlade i dalje osudjuju takav razvoja dogadjaja.

NATO je danas održao vanrednu sednicu u cilju diskusija o krizi za koju je generalni sekretar Anders Fog Rasmusen rekao da preti miru i stabilnosti širom Evrope. On je apelovao na Moskvu da „de-eskalira“ tenzije u regionu.

Američki državni sekretar Džon Keri je danas osudio ruske kretnje u Ukrajini i pretio reperkusijama Sjedinjenih Država i drugih zemalja uključujući sankcije u cilju ekonomske izolacije Rusije.

Predsednik Barak Obama je u jučerašnjem telefonskom razgovoru rekao ruskom predsedniku da Rusija ovim potezima jasno krši suverenitet Ukrajine i medjunarodno pravo. Ruske novinske agencije su saopštile da je ruski predsednik Vladimir Putin u istom telefonskom razgovoru rekao predsedniku Obami kako Moskva zadržava pravo da brani Ruse na Krimu i u istočnoj Ukrajini.

U medjuvremenu, šef ukrajinske bezbednosti, Andrej Parubi, istakao je da su vojni rezervisti pozvani „da osiguraju bezbednost i teritorijalni integritet Ukrajine.“ Ipak mnogi zapadni analitičari dovode u pitanje efikasnost te odluke, rekavši da ograničene vojne sposobnosti Ukrajine nisu pandan ruskoj vojnoj moći.

Ukrajinski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Jurij Sergejev, navodi da je 15.000 ruskih vojnika već na Kirmu pod izgovorom da štite ruske gradjane.

Američka ambasadorka u svetskoj organizaciji, Samanta Pauer, rekla je da su akcije Rusije glasnije od njene retorike. Ona je ukazala da bi ruske snage u Ukrajini mogle da dovedu situaciju do tačke topljenja i ponovo pozvala mejdunarodnu zajednicu da posreduje na Krimu.

Ruski ambasador u UN-u, Vitalij Čurkin, okrivio je zapad za pospešenje zagegnutosti u Ukrajini i podršku prošlomesečnim protestima protiv opozvanog predsednika Janukoviča.

U medjuvremenu, oko 350 demonstranata se danas okupilo ispred ruske ambasade u Berlinu u znak protesta protiv ruske vojne intervencije na Krimu, dok je oko 27 hiljada sledbenika ruskog predsednika Vladimira Putina, takodje danas, održalo marš podrške u Moskvi pošto je on proglasio pravo Rusije da sprovede vojnu intervenciju u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG