Linkovi

Zapad poziva Rusiju da poštuje suverenitet Ukrajine


Pro-ruski skup ispred zgrade parlamenta u Simferopolu, glavnom gradu Krima, 27. februara 2014.
Pro-ruski skup ispred zgrade parlamenta u Simferopolu, glavnom gradu Krima, 27. februara 2014.

Moskva je započela održavanje vojnih vežbi i uputila borbene avione da patroliraju duž granice sa Ukrajinom. U Kijevu, Arsenij Jacenjuk izabran je za novog premijera.

Zapadne države pozvale su Rusiju da ne doprinosi rastu tenzija na Krimu, pošto su naoružani muškarci zauzeli zgradu regionalnog parlamenta, a Moskva započela vojne vežbe i uputila svoje lovce da patroliraju na granici sa Ukrajinom. U Kijevu, bivši ministar ekonomije Arsenij Jacenjuk izabran je za novog premijera. Njegovi prioriteti su očuvanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta i sprečavanje ekonomskog kolapsa zemlje.

Dok ruska vojska sprovodi vojne manevre u skladu sa naređenjem predsednika Putina, vršilac dužnosti predsednika Ukrajine, Oleksandar Turčinov, upozorio je Rusiju da se ne meša u situaciju u Ukrajini.

„Obraćam se vojnim liderima ruske crnomorske flote koja ima bazu u Ukrajini i pozivam ih da sve trupe ostanu unutar teritorije koja je odredjena sporazumom. Svako kretanje vojske van te teritorije biće doživljeno kao vojna agresija“.

U Vašingtonu, portparol Bele kuće Džej Karni pozvao je Rusiju da poštuje suverenitet Ukrajine, a govoreći iz sedišta NATO-a u Briselu, američki sekretar za odbranu Čak Hejgel je upozorio Moskvu da ne preduzima nikakvu akciju, koja bi mogla da bude pogrešno protumačena.

„Danas sam potvrdio snažnu podršku SAD ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, a ministri odbrane NATO-a su imali istu poruku u zajedničkom saopštenju. Očekujemo od drugih zemalja da poštuju suverenitet Ukrajine i izbegavaju provokativne akcije. Pažljivo pratim ruske vojne vežbe na ukrajinskoj gradnici, koje su, kao što znate, objavljene juče. Očekujem da Rusija bude transparentna u pogledu ovih aktivnosti i pozivam je da ne preuduzima nikakve korake, koji bi mogli da se pogrešno protumače u ovom izuzetno osetljivom trenutku“.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen takođe je pozvao Rusiju da ne preduzima akcije koje bi mogle da pojačaju tenziju u Ukrajini.

Naoružani muškarci danas su preuzeli kontrolu nad zgradom parlamenta na Krimu, ukrajinskoj autonomnoj regiji koja neguje tesne veze sa Moskvom. Veruje se da se muškarci još nalaze u zgradi parlamenta, ali nije poznato da li su izneli bilo kakve zahteve. Oni su podigli rusku zastavu, što je pozdravila grupa pro-ruskih demonstranata, koji su se okupili oko zgrade uprkos policijskom kordonu. Parlament u Krimu inače je glasao za raspuštanje regionalne vlade i održavanje referednuma o statusu tog regiona u Ukrajini, na dan predsedničkih izbora 25. maja.

U Kijevu, parlament je izabrao bivšeg ministra ekonomije Arsenija Jacenjuka za novog premijera. 39-godišnji Jacenjuk je upozorio Rusiju da ne preduzima korake koji bi destabilizovali Ukrajinu.

„Nadamo se da Ruska Federacija neće prekršiti Budimpeštanski memorandum. Učinićemo sve što je moguće da obezbedimo stabilnost Ukrajine, nećemo podržavati separatiste ni pod kojim okolnostima, i nećemo podržavati bivše ukrajinske birokrate visokog ranga protiv kojih se podižu krivični slučajevi zbog masovnih ubistava i zločina protiv čovečnosti. Tu pre svega govorim o Viktoru Janukoviču“.

Janukovič se, prema izveštajima, nalazi u Rusiji, a ruska novinska agencija Ria javlja da smenjeni predsednik planira da sutra održi konferenciju za novinare u južnom gradu Rostovu na Donu. On se nešto ranije, prvi put od kako je smenjen, oglasio saopštenjem ruskim novinskim agencijama u kojem je naveo da sebe i dalje smatra šefom ukrajinske države. Ruski mediji takođe javljaju da je Moskva uvažila zahtev smenjenog predsednika Janukoviča da mu bude pružena lična bezbednost „na ruskoj teritoriji“.

Novi ukrajinski premijer danas je upozorio da je državna kasa – prazna, a da je tokom trogodišnje vladavine predsednika Janukoviča iz zemlje izneto 70 milijardi dolara, te da u blagajni nedostaje 37 milijardi dolara dobijenih stranim kreditima. Jacenjuk je upozorio da je situacija tako teška da će vlada morati da preduzme izuzetno nepopularne mere štednje.
XS
SM
MD
LG