Linkovi

Zategnutost u Ukrajini izmedju pro-zapadne i pro-ruske strane


Demonstranti u Kijevu
Demonstranti u Kijevu

Sukob malog obima je izbio izmedju glasnih demonstranata od kojih su neki povredjeni u incidentu koji se odigrao u dvorištu jedne administrativne zgrade u glavnom gradu Krima.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naredio hitne manevre u cilju provere borbene spremnosti oružanih snaga u zapadnoj i centralnoj Rusiji, uključujući oblasti u blizini granice sa Ukrajinom.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da te vežbe obuhvataju armiju, mornaricu i vazduhoplovne snage i da će njima biti proverena „spremnost tih snaga da se nose sa kriznom situacijom, koja preti vojnoj bezbednosti u zemlji.“

U medjuvremenu, u Ukrajini pro-ruski demonstranti su se sukobili sa sledbenicima ukrajinskih pro-zapadnih prelaznih lidera u južnom gradu Simferopolu.

Sukob malog obima je izbio izmedju glasnih demonstranata od kojih su neki povredjeni u incidentu koji se odigrao u dvorištu jedne administrativne zgrade u glavnom gradu Krima.
Na Krimu žive pretežno gradjani koji govore Ruski i podržavaju Moskvu, mada se tu nalazi i tatarska manjina koja ima tendencije da zauzme anti-ruski stav.

Crnomorska flota ruske mornarice ima bazu na obali Krima i ruska državna novinska agencija RIA danas navodi izjavu Šojgua da Moskva „budno prati šta se dešava na Krimu“ i preduzima mere kako bi „garantovala bezbednost objekata, infrastrukture i arsenala“ te flote.

Vlada zabrinutost da bi 46 miliona gradjana Ukrajine moglo da se suoči sa podelom istok-zapad nakon višenedeljnih široko rasprostranjenih protesta koji su doveli do opoziva pro-ruskog prdsednika Viktora Janukoviča.

Rusko ministarstvo inostranih poslova danas je izdalo najnovije u nizu saopštenja kojim se izražava zabrinutost povodom razvoja dogadjaja u Ukrajini. U njima se optužuju „ekstremisti“ za „nametanje svoje volje i sprovodjenje sopstvenih regulativa“ i tvrdi da je svešteniku ruske pravoslavne crkve u Ukrajini prećeno nasiljem. Ministarstvo je upozorilo da bi takav razvoj dogadjaja mogao da dovede „do još veće podele u ukrajinskom društvu.“

Rusija je saopštila da nema planove da izvrši vojni upad u Ukrajinu.

Američki državni sekretar, Džon Keri, juče je rekao da Ukrajina ne bi trebalo da bude primorana da bira izmedju Moskve i Vašingtona.

Ukrajinski prelazni lideri su danas raspustili elitne bezbednosne snage optužene za sprovodjenje smrtonosnih napada na demonstrante.

U saopštenju na njegovoj Fejsbuk stranici ministar unutrašnjih poslova u prelaznoj vladi, Arsen Avakov, navodi kako je potpisao dekret kojim se predvidja da se rasformiraju snage specijalaca poznate kao Berkut.
XS
SM
MD
LG