Linkovi

Janukovič se sastao sa Viktorijom Nuland


Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič i pomoćnik američkog državnog sekretara Viktorija Nuland susreli su se danas u Kijevu, Ukrajina, 6.februar, 2014.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je da podržava dijalog i kompromis sa političkom opozicijom kako bi se okončala politička kriza u zemlji.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je da podržava dijalog i kompromis sa političkom opozicijom kako bi se okončala politička kriza u zemlji.

Na sastanku sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland, Janukovič je rekao da podržava zahteve opozicije za reformu ukrajinskog Ustava, kojim bi se neka od predsedničkih ovlašćenja prebacila na parlament.

Viktoria Nuland tokom boravka u Kijevu traba da se sastane i sa predstavnicima opozicije, koja protestuje još od novembra, kada je Janukovič odbio da potpiše sporazum sa Evropskom unijom, u cilju približavanja Rusiji, koje je Ukrajini ponudila finansijski paket pomoći, u vrednosti od 15 milijardi dolara. Međutim, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da zajam neće biti dostavljen u potpunosti sve dok se ne formira nova vlada u Kijevu.

U međuvremenu, Putinov savetnik za regionalnu integraciju optužio je Sjedinjene Države da finansiraju i naoružavaju ukrajinsku "opoziciju i pobunjenike". U intervjuu za dnevnik "Komersant", Sergej Glazijev je naveo da izvori iz Sjedinjenih Država troše 20 miliona dolara nedeljno za finansiranje nabavke oružja i da se ukrajinski anti-vladini ekstremisti obučavaju "na teritoriji Američke ambasade“ u Kijevu.

Glazijev je optužio Sjedinjene Države da se „unilateralno i bezobzirno mešaju u unutrašnja pitanja Ukrajine“, ddoajući da Rusija ima pravnu osnovu da interveniše u Ukrajini, navodeći budimpeštanski Memorandum o bezbednosnim garancijama iz 1994, prema kojem su Sjedinjene Države i Rusija garantori ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. On međutim nije specifično naveo kako bi Rusija mogla da interveniše u Ukrajini.

Takodje danas opozicioni aktivista, Dimitro Bulatov, koji je napustio Ukrajinu pošto je otet krajem januara i držan kao talac nekoliko dana, rekao je da su ga otmičari mučenjem naterali da kaže na video snimku da je američki špijun.

Bulatov, koji se oporavlja u bolnici u Viljnusu, u Litvaniji, rekao je novinarima da je, pošto je bio pretučen i mučen, uključući ukucavanje eksera u ruke, na kameri rekao da ga je ambasador SAD u Ukrajini platio 50.000 dolara.

Bulatov je dodao kako su otmičari koji su ga ispitivali, očigledno „dobro trenirani profesionalci“, možda ruski specijalci.
XS
SM
MD
LG