Linkovi

Ukrajinska opozicija kritikuje sporazum sa Rusijom


Ukrajinski premijer Mikola Azarov, 18. decembar, 2013.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obećao da će smanjiti cenu prirodnog gasa koji Rusija izvozi u Ukrajinu za jednu trećinu i dati Kijevu zajam u vrednosti od 15 milijardi dolara.

Premijer Ukrajine, Mikola Azarov, izjavio je da će novi sporazum o koji je njegova zemlja potpisala sa Rusijom omogućiti Ukrajini da oživi svoju ekonomiju i izbegne kolaps, ali se proevropske demonstracije nastavljaju u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obećao da će smanjiti cenu prirodnog gasa koji Rusija izvozi u Ukrajinu za jednu trećinu i dati Kijevu zajam u vrednosti od 15 milijardi dolara.

Opozicioni ukrajinski lider, Vitalij Kličko, juče je medjutim reagovao na tu vest sa skepticizmom, rekavši svojim sledbenicima da je Janukovič time predao nacionalne interese Ukrajine, nezavisnost i sve eventualne izglede Ukrajinaca za bolji život. Kličko je ukazao da ukrajinski narod ima pravo da zna šta je Janukovič obećao Kremlju u zamenu za finansijsku pomoć i apelovao za održavanje prevremenih izbora, rekavši da će protiv-kandidat Janukoviču. Bivši bokserski šampion u teškoj kategoriji je najavio da napušta sport kako bi se 2015. kandidovao na predsedničkim izborima.

Ukrajinska vlada, koja je tražila 20 milijardi dolara strane pomoći u cilju podsticanja posustale ekonomije, pruža uveravanja demonstrantima kako planira da kasnije potpiše sporazum o pridruživanju sa EU.

Rezultati ankete jedne ukrajinske ne-vladine istraživačke grupe, objavljeni ranije ovog meseca, ukazuju da 46 posto Ukrajinaca podržava trgovinski sporazum sa EU, dok 36 posto podržava trgovinski blok sa bivšim sovjetskim republikama i satelitskim zemljama na kome Moskva insistira.
XS
SM
MD
LG