Linkovi

Obama: Posledice zbog interevencije u Ukrajini


Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk i predsednik Barak Obama tokom susreta u Beloj kući
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk i predsednik Barak Obama tokom susreta u Beloj kući

Američki predsednik je nakon susreta sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom u Beloj kući poručio da će Moskva snositi posledice ako ne promeni politiku u vezi sa Ukrajinom

Američki predsednik Barak Obama primio je danas u Beloj kući ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, dok se spor Rusije i Zapada u pogledu Krima nastavlja.

Obama je nakon sastanka u Ovalnoj kancelariji upozorio da će Moskva snositi posledice ako ne promeni politiku u vezi sa krizom u Ukrajini. Takođe je poručio da će Sjedinjene Države stajati uz Ukrajinu i ukrajinski narod kako bi osigurale očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

Predsednik je ponovio da Rusija, razmeštanjem snaga van baza na Krimu, krši međunarodno pravo i sporazume koje je potpisala. Ukrajinski premijer rekao je da je Ukrajina spremna za razgovore o krizi, ali i poručio da se njegova zemlja nikada neće predati Rusiji.

Cilj prvog sastanka predsednika Obame i ukrajinskog premijera bio je da se naglasi američka podrška novoj vladi u Kijevu i ukrajinskom narodu. Obama i Jacenjuk su, između ostalog razgovarali, o finansijskoj pomoći Ukrajini. Sjedinjene Države već su obećale pomoć od milijardu dolara.

U međuvremenu je saopšteno da će dvostranačka delegacija američkog Kongresa, koju predvodi senator Džon Mekejn, sutra posetiti Kijev kako bi iskazala podršku prelaznoj vladi I težnji ukrajinskog naroda ka slobodi, demokratiji i teritorijalnom integritetu.

O krizi u Ukrajini u petak će, u Londonu, razgovarati američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Lideri G7 su u današnjem saopštenju pozvali Rusiju da, kako je navedeno, “zaustavi sve napore da promeni status Krima, kojima se krše ukrajinski zakoni i međunarodno pravo”, te da “hitno okonča poteze” podrške referendumu o budućem status Krima.

Takođe su poručuli da neće priznati rezultat referenduma, uz ocenu da bi se pripajadnjem Krima Rusiji prekršila povelja Ujednjenih nacija. Ukoliko Moskva preduzme takav korak, članice G7 (Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države) preduzeće dalje mere, zajedno i pojedinačno, poručuje se u saopštenju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da će Evropska unija uvesti sankcije Rusiji, ukoliko Moskva ne uspostavi kontakt grupu za razgovore o pitanju Krima. Merkel je dodala da bi EU mogla da potpiše Sporazum o pridruživanju sa novom ukrajinskom vladom tokom samita naredne nedelje.

Novinska agencija Rojters prenosi da su članice Evropske unije postigle saglasnost u pogledu sadržaja sankcija, uključujući zamrzavanje imovine i ograničenja na putovanja pojedinaca. Zvaničnici EU takođe nagoveštavaju da ruski predsednik Vladimir Putin i ruski šef diplomatije verovatno neće biti mete sankcija, kako bi se zaštitili kanali komunikacije. O uvođenju sankcija moglo bi da se glasa već u ponedeljak.

Francuski predsednik Fransoa Oland je u telefonskom razgovoru saopštio Putinu da bi pripajanje Krima bilo neprihvatljivo, ali da još ima vremena da se spreči opasna eskalacija krize. Američki Predstavnički dom juče je ogromnom većinom glasova usvojio rezoluciju kojom se osuđuje Rusija zbog kršenja ukrajinskog suvereniteta na Krimu i zahteva dolazak
XS
SM
MD
LG