Linkovi

Sukobi u Ukrajini uprkos prekidu vatre


Proruski separatisti
Proruski separatisti

Proruski separatisti nastavili su sa napadima na ukrajinsku vojsku, odbacujući prekid vatre koji je proglasio Kijev

Na istoku Ukrajine nastavljeni su sukobi, nakon što su proruski separatisti odbacili prekid vatre koji je juče proglasio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Ukrajinska granična služba saopštila je da su separatisti sinoć napali jednu graničnu ispostavu u regionu Donjecka i da su tom prilikom povrijeđena najmanje tri vojnika.

Grupa boraca iz samoproklamovane Narodne republike Donjeck, u međuvremenu je, na trgu u gradu Donjecku položila vojnu zakletvu za odbranu svoje zemlje.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je po svemu sudeći podržao separatiste, odbacujući ukrajinski prekid vatre kao ultimatum. Lavrov je naglasio da je Moskva zabrinuta zbog vojne aktivnosti Kijeva.

Ukrajinska vlada je pak izrazila zabrinutost zbog naredbe ruskog predsjednika Vladimira Putina trupama u centralnoj Rusiji da budu u stanju “borbene gotovosti” zbog iznenadnih vježbi u kojima će učestvovati oko 65 hiljada vojnika.

NATO je prije nekoliko dana saopštio da je Rusija takođe nastavila da gomila vojne snage duž granice sa Ukrajinom. Jedan vojni zvaničnik alijanse rekao je Glasu Amerike da nove snage nisu angažovane u pograničnim dužnostima, već da se koncetrišu u određenim područjima i čekaju dalje naredbe. On je dodao da to nije ohrabrujući znak.

Sjedinjene Države takođe su izrazile zabrinutost zbog raspoređivanja ruskih vojnika duž granice sa Ukrajinom.
XS
SM
MD
LG