Linkovi

Masovni protesti u Ukrajini


Anti-vladini protesti u Kijevu u Ukrajini, 8. decembar, 2013.

Stotine hiljada gradjana su mahale zastavama EU i Ukrajine na skupu na kijevskom Trgu nezavisnosti u znak protesta zbog vladine odluke da odustane od trgovinskog sporazuma sa EU

Ukrajinci su se okupili u glavnom gadu Kijevu radi velikih protesta sa ciljem da se osudi vlada predsednika Viktora Janukoviča i izvrši pritisak na njega da odustane od planova za sklapanje tešnjih veza sa Rusijom.

Stotine hiljada gradjana su mahale zastavama Evropske unije i Ukrajine na skupu na kijevskom Trgu nezavisnosti u znak protesta zbog vladine odluke da odustane od trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom u prilog sličnog sporazuma sa Moskvom.

U pismu koje je pročitala njena ćerka, pritvorena liderka opozicije i bivša premijerka Julija Timošenko navela je da je Janukovič izgubio legitimitet kao predsednik i pozvala na njegovo zbacivanje sa vlasti.

Ranije je lider opozicije Arsenij Jatsenjuk rekao da će pregovarati sa Janukovičem samo ako imenuje novu vladu koja će produbiti veze sa Evropskom unijom.

Skup je održan samo nekoliko dana pošto se Janukovič sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom radi razgovora o sporazumu koji opozicioni lideri vide kao pokušaj da se ponovo formira Sovjetski Savez.
XS
SM
MD
LG