Linkovi

Ukrajina: Neće biti glasanja o nepoverenju vladi


Ukrajinski premijer Mikola Azarov
Ukrajinski premijer Mikola Azarov

Tokom sednice parlamenta, održane pod velikom tenzijom, članovi opozicije su uzvikivali „sramota“ i „revolucija“ za vreme govora provladinih poslanika, dok su opozicioni govornici izazvali negodovanje i zviždanje.

Ukrajinski parlament je odbacio predlog opozicije da se održi glasanje o nepoverenju vladi premijera Mikole Azarova, nakon višednevnih protesta zbog odbijanja Kijeva da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom. Premijer Azarov se danas takodje izvinio zbog policijske sile protiv učesnika protesta, ali je istovremeno osudio demonstrante zbog blokade pristupa vladinim zgradama.

U medjuvremenu, hiljade demonstanata su se okupile ispred zgrade parlamenta u Kijevu pozivajući na revoluciju.

Tokom sednice parlamenta, održane pod velikom tenzijom, članovi opozicije su uzvikivali „sramota“ i „revolucija“ za vreme govora provladinih poslanika, dok su opozicioni govornici izazvali negodovanje i zviždanje.

Lider opozicije Arsenij Jacenjuk je rekao da vlada mora da snosi odgovornost za svoje postupke.

"Ovo je politička kriza. Nije ekonomski problem. To nije problem podele vlasti niti postupanje u skladu sa ustavom. U Ukrajini poslednje tri godine postoji problem ljudskog dostojanstva i nepravde. To je problem poniženja ljudi i gradjana i zanemarivanja prava i sloboda Ukrajinaca. Ovo je ukradena zemlja. Ukrao ju je Viktor Janukovič i vaša sramna Stranka regiona. Vi cepate zemlju", poručio je Jacenjuk.

Predsednik Viktor Janukovič, koji je odbio da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, otputovao je u državnu posetu Kini.

Demonstranti, u medjuvremenu, nastavljaju da blokiraju sedište Kabineta ministara Ukrajine i iznose svoje zahteve:

"Naši zahtevi glase: osloboditi bivšu premijerku Juliju Timošenko, političke zatvorenike i studente uhapšene za vreme uličnih protesta, smeniti ministre iz kabineta i održati nove izbore, kako bi došli novi ljudi, koji neće prevariti svetsku zajednicu i naš sopstveni narod.“, kaže učesnik protesta Aleksej Jasnovidski.

Premijer Azarov je izjavio da su se protesti "oteli kontroli" i "da imaju sve odlike puča".

Demonstracije dobijaju na intenzitetu od 21. novembra kada je ukrajinski predsednik odustao od potpisivanja trgovinskog sporazuma sa EU, rekavši da zemlja mora da nastavi da gaji tesne veze sa Rusijom.

U evropskim novinskim izveštajima se navodi da je sporazum EU - Ukrajina počeo da se raspada u oktobru kada je Moskva zahtevala da siromašni Kijev odmah i u celini plati račun za prirodni gas u vrednosti od blizu milijardu dolara ili se suoči sa prekidom dostave gasa dok se približava zima u regionu.
XS
SM
MD
LG