Linkovi

Ukrajinski demonstranti žele novu vladu


Sukob policije i demonstranata u Kijevu
Sukob policije i demonstranata u Kijevu

Stotine ljudi blokirale su ulaz u zgrade u kojima su smeštene kancelarije članova kabineta i centralne banke u Kijevu

Antivladine demonstracije u Kijevu koje su se rasplamsale tokom proteklog vikenda nastavljene su danas blokadom ključnih vladinih institucija u ukrajinskoj prestonici.
U Kijevu se juče okupilo više od 100.000 demonstranata, a nasilije je sinoć izbilo blizu predsedničke palate, gde je policija upotrebila suzavac i šok bombe. Demonstranti traže ostavke predsednika i članova vlade zbog prošlonedeljne odluke da budu suspendovane pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU i najave predsednika Viktora Janukoviča da će obnoviti aktivni dijalog sa Moskvom.

Na današnjoj konferenciji za štampu, opozicioni lider Arsenij Jacenjuk je zatražio održavanje prevremenih izbora, ističući da je to jedini put do obustave konfrontacije:

“Za okončanje političke krize potrebno je političko rešenje putem prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora. Ovo je ključni zahtev ukrajinske opozicije, ali i čitavog naroda Ukrajine.”

Predstavnici opozicije su tražili da sutra, 3. decembra, sednica Vrhovne rade – parlamenta - počne diskusijom o nepoverenju Vladi. Lideri Evropske unije pozvali su danas vlasti Ukrajine da pokažu uzdržanost posle žestokih sukoba proteklog vikenda između policije i demonstranata.

“Već smo jasno predočili da ukrajinske vlasti moraju da poštuju demokratske slobode, kao i pravo na održavanje demonstracija, ali istovremeno apelujemo na demonstrante da budu uzdržani. Sve to naravno proističe iz činjenice da mnogobrojni Ukrajinci vide svoju budućnost u Evropi i razočarani su rezulatima samita u Vilnjusu. Verujemo u nastavak dijaloga, da će mir biti poštovan kako bi mogli da rešavamo pitanja na dobrobit Ukrajine, njenih građana i svih nas u Evropi”, saopštio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Vlasti su danas saopštile da drže situaciju „pod kontrolom“, kao i da ne razmatraju uvođenje vanrednog stanja u zemlji.
XS
SM
MD
LG