Linkovi

Ukrajina ipak potpisuje sporazum sa EU


Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič i visoka predstavnica EU za inostranu politiku, Ketrin Ešton u Kijevu
Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič i visoka predstavnica EU za inostranu politiku, Ketrin Ešton u Kijevu

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila da ukrajinski predsjednik planira da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, što je u Briselu potvrdio i zamenik ukrajinskog premijera

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton saopštila je danas da ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič planira da potpiše trgovinski sporazum sa Unijom koji je odbacio prošlog mjeseca, što je pokrenulo masovne anti-vladine proteste u zemlji.

Visoka predstavnica Evropske unije je u obraćanju novinarima u Briselu, nakon susreta sa ukrajinskim predsjednikom u Kijevu, rekla da je jasno da se ukrajinski kratkoročni ekonomski i finansijski problemi mogu ublažiti potpisivanjem sporazuma o pridruživanju.

"Janukovič mi je jasno stavio do znanja da namjerava da potpiše sporazum o pridruživanju. Govorio je o kratkoročnim ekonomskim problemima s kojima se zemlja suočava i - po mom mišljenu - ti stvarni izazovi mogu da se rješavaju uz pomoć ne samo insistucija Evropske unije, već i ozbiljnog ekonomskog plana”.

Skoro potpisivanje sporazuma sa Evropskom unijom u Briselu je danas najavio i prvi zamjenik ukrajinskog premijera Serhej Arbuzov. Nakon razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, Arbuzov je kazao da je raspravljano o imlementaciji sporazuma. Ukrajinski premijer Mikola Azarov prethodno je rekao da zemlja, prije potpisivanja, traži 27 i po milijardi dolara finansijske pomoći od Evropske unije.

U Ukrajini su u međuvremenu nastavljeni anti-vladini protesti čiji učesnici se zalažu sa tješnju saradnju sa evropskim blokom. Dan nakon sukoba policije sa demonstrantima okupljenim na kijevskom Trgu nezavisnosti, opozicioni lideri odbacili su Janukovičev poziv na razgovore o okončanju protesta.

"Predsjednik s jedne strane kaže da želi da razgovara, a s druge šalje policiju da rastjera građane. To je u suprotnosti sa svim našim prijedlozima. Želim da ponovim da se naši zahtjevi nisu promijenili”, poručio je jedan od lidera opozicije Vitalij Kličko.

Opozicija zahtijeva da predsjednik oslobodi sve koji su pritvoreni od početka protesta, te da on i njegova vlada podnesu ostavke. Pojedini stanovnici Kijeva podržali su međutim snage reda.

"Apsolutno podržavam poteze policije. Uklonili su barikade sa ulice mirnim putem, bez nasilja. Jednostavno su raščistili haos.”

Obračun vlasti sa demonstrantima oštro je međutim kritikovan u Vašingtonu.

"Razmatramo određene mjere, ali odluka još nije donijeta. Sankcije nisu isključene, ali nemam više detalja”, rekla je portparolka Državnog sekretarijata Džen Psaki.

Masovni protesti u Ukrajini izbili su nakon što je ukrajinski predsjednik odustao od potpisivanja sporazuma sa Evropskom unijom, u korist jačanja veza sa Rusijom, koja želi da formira trgovinski blok bivših sovjetskih republika i susjednih zemalja. U godišnjem obraćanju parlamentu, ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je da Moskva ne primorava Ukrajinu da se priključi carinskoj uniji, uz poruku da se nada da će uskoro biti postignut dogovor o okončanju ukrajinske političke krize.

"Nikome ništa ne namećemo, ali ako su naši prijatelji spremni da sarađuju sa nama, mi smo spremni da nastavimo taj proces na ekspertskom nivou.”

Rusija je, kako mnogi smatraju, međutim poslednjih mjeseca vršila snažan ekonomski pritisak na svog osiromašenog susjeda da odbaci dogovor sa Evropskom unijom.
XS
SM
MD
LG