Linkovi

Tenzije u Ukrajini


Demonstranti sa zastavama Ukrajine i Evropske unije protestuju protiv odluke vlade da odustane od zaključenja sporazuma sa EU, Kijev, 21. novembar 2013.
Demonstranti sa zastavama Ukrajine i Evropske unije protestuju protiv odluke vlade da odustane od zaključenja sporazuma sa EU, Kijev, 21. novembar 2013.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov izjavio je da je odluka da ne potpiše sporazum o jačanju veza sa Evropskom Unijom bila zasnovana na ekonomiji.

Azarov je u skupštini rekao da je strah od gubitka trgovinskih odnosa sa Rusijom bio veoma važan faktor zbog kojeg Ukrajina nije mogla da se složi sa uslovima Evropske Unije. Premijer je medjutim dodao da je taj potez taktički i da neće promeniti strategiju Ukrajine ka evrointegraciji.

Razgnevljeni poslanici opozicije, odeveni u majice na kojima je pisalo „Sloboda za Ukrajinu“ i „Ukrajina je u Evropi“, uputili su premijeru Azarovu uzvike negodovanja i zatim počeli da bacaju gomile papira na njegove ministre, krenuvši ka njemu u nameri da spreče govor.

Vlada Ukrajine saopštila je da je suspendovala pripreme za potpisivanje istorijskog sporazuma o trgovini i saradnji sa Evropskom Unijom, nakon što je ukrajinska skupština odbila predlog kojim bi se iz zatvora oslobodila bivša premijerka Julija Timošenko. Njeno oslobađanje bilo je ključni uslov EU za potpisivanje sporazuma sa Ukrajinom.

Pristalice opozicije održale su demonstracije u Kijevu u četvrtak uveče protestujuči protiv odluke vlade da odustane od zaključenja sporazuma sa EU.
XS
SM
MD
LG