Linkovi

Trijumf proevropskih partija u Ukrajini


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozdravio je preliminarne rezultate izbora rekavši da oni pokazuju da narod podržava njegov pro-zapadni kurs, demokratske reforme i plan za okončanje konflikta na istoku zemlje

Posle prebrojanih više od 65 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Ukrajini proevropske partije su u ubedljivom vodjstvu po broju osvojenih glasova.

Ukrajinska Centralna izborna komisija je danas saopštila da je Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka osvojio skoro 22 odsto, a Blok predsednika Petra Porošenka 21 odsto glasova.

Iza dve vodeće stranke nalaze se stranka gradonačelnika grada Lavova, Andrija Sadovija, Samopomoć sa 11 odsto i Opozicioni blok zbačenog pro-moskovskog predsednika Viktora Janukoviča sa skoro 10 odsto glasova.

Porošenko i Jacenjuk se zalažu za bliže veze sa Evropskom unijom i takođe zagovaraju sprovođenje reformi kako bi zemlju spasili od bankrotstva. Dve stranke su već danas započele pregovore o formiranju nove koalicione vlade.

Predsednik Barak Obama izdao je danas saopštenje u kojem je čestitao narodu Ukrajine na uspešno održanim parlamentarnim izborima, kao i na “mirnom i urednom” glasanju.

XS
SM
MD
LG