Linkovi

Putin za mirno rešenje, SAD spremaju sankcije


Proruski separatisti u Donjecku, u istočnoj Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da se zalaže za mirno rešenje ukrajinske krize, dok su SAD navele da privode kraju mere za pooštravanje sankcija protiv Rusije, zbog akcija u Ukrajini.

Iz Kremlja je danas saošteno da je Putin razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, te da su se dvojica lidera fokusirala na snaženje podrške sporazumu o prekidu vatre, koji su Kijev i proruski separatisti postigli prošlog petka. Ruski predsjednik je, kako je navedeno u saopštenju, potvrdio da je Rusija spremna da nastavi da promoviše mirno rešenje sukoba.

U Vašingtonu, portparolka Stejt departmenta Mari Harf rekla je da Vašington finalizuje mjere za pooštravanje sankcija ruskom energetskom, finansijskom i odbrambenom sektoru. Harf je dodala da će odluka o sankcijama biti zasnovana na situaciji na terenu narednih nekoliko dana. Nove sankcije protiv Rusije sjutra će u Briselu razmotriti i diplomate Evropske unije.

Vlasti u Rusiji i Ukrajini saopštile su da se primirje uglavnom poštuje, uprkos povremenim kršenjima. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da se dogovor o prekidu vatre, potpisan u Minsku, u suštini poštuje. Lavrov je međutim priznao da ima incidenata, za koje se zaraćene strane međusobno optužuju.

Grad Donjeck, koji je pod kontrolom pobunjenika, sinoć je granatiran. Očevici navode da su pogođeni ukrajinski položaji, ali još nije poznato da li ima žrtava. Portparol ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, Andrij Lisenko, rekao je da nije bilo žrtava među ukrajinskim vojnicima u poslednja 24 sata, ali da su petorica poginula a više od 30 povrijeđeno od stupanja na snagu primirja.

Lisenko je ustvrdio da su, u tom periodu, separatisti pucali na vladine snage 89 puta. Takođe je dodao da je od petka oslobođeno 648 ljudi koji su se borili za vladu, dok su u toku napori da se oslobodi još 500 zarobljenika.

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane odbacilo je navode kanadskih vlasti da je ruski avion u nedelju letio nisko blizu kanadskog ratnog broda u Crnom moru. Portparol ministarstva Igor Konašenkov, kojeg citira novinaska agencija Itartas, rekao je da je ruska letjelica bila u tom području, ali da se nije približavala kanadskom brodu.

XS
SM
MD
LG