Linkovi

U Ukrajini uglavnom mirno


Ukrajinski vojnici blizu Marijupolja
Ukrajinski vojnici blizu Marijupolja

Predsednici Ukrajine i Rusije, Petro Porošenko i Vladimir Putin, konstatovali su u današnjem telefonskom razgovoru da se primirje u istočnoj Ukrajini uglavnom poštuje

U istočnoj Ukrajini do sada nije bilo većih sukoba, što uliva nadu da bi petomjesečni konflikt mogao, barem privremeno, da bude zaustavljen.

Predsjednici Ukrajine i Rusije, Petro Porošenko i Vladimir Putin, konstatovali su u današnjem telefonskom razgovoru da se prekid vatre uglavnom poštuje, te razgovarali o merama za postizanje trajnog primirja i hitnoj humanitarnoj pomoći pogođenom regionu, saopšteno je iz Porošenkovog kabineta. Takođe je data podrška punom angažovanju OEBS-a u nadziranju poštovanja primirja. Iz Kremlja je kasnije izdato slično saopštenje o razgovoru Putina i Porošenka.

Portparol ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Andrij Lisenko, rekao je novinarima da je Kijev spreman da sa separatistima razmijeni zarobljenike što je prije moguće.

U gradu Donjecku, poprištu žestokih sukoba, obje strane su izvijestile o manjim obračunima. Međunarodni komitet Crvenog krsta naveo je da su kamioni sa humanitarnom pomoći, koji su se kretali prema Lugansku, bili primorani da se vrate zbog granatiranja.

Rusija je prethodno najavila da će odgovoriti na novu rundu ekonomskih sankcija Evropske unije, koje bi trebalo da stupe na snagu u ponedeljak. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da će “Kremlj nesumnjivo reagovati” ukoliko se uvedu dodatne sankcije. Nije međutim navedeno o kakvoj reakciji je riječ. Ministarstvo je poručilo da bi Evropska unija, prije svega, trebalo da podrži ekonomsku obnovu istočne Ukrajine.

Predsjednik Barak Obama rekao je juče da se nada, ali i da je skeptičan, u pogledu poštovanja prekida vatre. Takođe je naglasio da je zapad spreman da nametne Rusiji nove ekonomske sankcije, ukoliko se kriza ponovo pogorša.

Sporazum o primirju juče su potpisali predstavnici Kijeva, separatista, Moskve i OEBS-a. Dogovor je dio ruskog mirovnog plana kojim se predviđaju i razmjena zarobljenika i pružanje bezbjednosnih garancija za izbjeglice i humanitarne radnike.

XS
SM
MD
LG