Linkovi

Privremeni prekid vatre u Ukrajini


Pripadnici separatističkih snaga na istoku Ukrajini
Pripadnici separatističkih snaga na istoku Ukrajini

Proruski separatisti najavili su posle razgovora sa predstavnicima ukrajinske vlade u Donjecku da će do petka poštovati prekid vatre

Jedan od lidera proruskih separatista, Aleksander Borodaj, saopštio je da će pripadnici proruskih snaga poštovati jednostrani prekid vatre, koji je ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio prošle nedelje u okviru šireg mirovnog plana.

Borodaj je to saopštio u Donjecku, gde su danas počeli razgovori separatističkih lidera i predstavnika ukrajinske vlade. Premijer samoproklamovane Narodne republike Donjeck je dodao da će separatisti poštovati primirje do petka, do kada je i vlada proglasila prekid vatre. Takođe je najavio da će separatisti nastaviti da učestvuju u razgovorima o okončanju krize.

Na razgovorima u Donjecku, između ostalih, učestvuju bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma, ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov i Viktor Medvedčuk, predsedavajući proruske političke organizacije "Ukrajinski izbor" i bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina. Sastanku prisustvuju i predstavnici separatističke Narodne republike Lugansk i OEBS-a. Bivši predsednik Kučma u razgovorima predstavlja aktuelnog predsednika Porošenka.

O ukrajinskoj krizi danas su telefonom razgovarali američki i ruski predsednik Barak Obama i Vladimir Putin. Iz Bele kuće je saopšteno da je Obama ponovo pozvao Putina da podrži mir, umesto što dozvoljava prebacivanje oružja i materijala preko granice i nastavlja da podržava ekstremiste i separatiste koji dalje destabilizuju situaciju u Ukrajini. "Rusija će se suočiti sa dodatnim posledicama ukoliko ne preduzme konkretne mene na deskalaciji situacije", rekao je portparol Džoš Ernest i dodao da Sjedinjene Države veruju da je pronalaženje diplomatskog rešenja i dalje moguće. U saopštenju Kremlja se navodi da je ruski lider naglasio da je neophodan stvaran prestanak neprijateljstava i početak direktnih pregovora sukobljenih strana.
XS
SM
MD
LG