Linkovi

Rusija povlači vojnike?


Ruski vojnik tokom parade u Moskvi
Ruski vojnik tokom parade u Moskvi

Rusija tvrdi da se njene snage u blizini ukrajinske granice pripremaju za povratak u baze; Potpredsednik SAD poručio da evropske granice nikada više ne bi smele da se menjaju pod pretnjom oružjem.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 40 hiljada ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom počelo da napušta položaje.

I dok se na istoku Ukrajine nastavlja nasilje, susedna Rusija navodi da se njene snage u oblastima Brijansk, Belgorod i Rostov pripremaju za povratak u svoje baze. Funkcioneri NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država kažu da nisu primetili da se ruske snage povlače posle naređenja predsednika Putina.

Potpredsednik Sjedinjenih Država, Džozef Bajden je danas u Bukureštu tokom posete Rumuniji poručio da "evropske granice nikada više ne bi smele da se menjaju pod pretnjom vatrenim oružjem".

Visoki komeserijat Ujedinjenih nacija za izbeglice saopštio je da je 10 hiljada civila do sada raseljeno zbog nemira u Ukrajini, i da taj broj raste. Svetska organizacija je danas navela kako pruža pravnu pomoć, novčane donacije i grantove, i pokušava da poboljša stanje u skloništima u kojima su smešteni raseljeni.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije, Grigorij Karasin izjavio je kako veruje da će predstojeći izbori u Ukrajini produbiti političke podele unutar zemlje ukoliko ne dođe do prekida neprijateljstava.
XS
SM
MD
LG