Linkovi

Dijalog u Ukrajini bez separatista


Učesnici razgovora u Kijevu

U Ukrajini su održani razgovori o nacionalnom jedinstvu, dan nakon što je u zasedi proruskih separatista na istoku zemlje poginulo sedam ukrajinskih vojnika.

Separatisti sa istoka zemlje nisu učestvovali u razgovorima, na kojima se Kijev založio za plan koji bi regionima dao veća ovlašćenja u odlučivanju o unutrašnjim pitanjima.

Razgovori u Kijevu, održani u okviru plana OEBS-a za rešavanje krize u Ukrajini, okupili su političare, predstavnike civilnog sektora i vjerske lidere, ali ne i separatiste kojima poziv nije bio upućen. Cilj je da se utvrdi plan za decentralizaciju kojim bi se regionima dala veća ovlašćenja što bi, kako se nadaju ukrajinske vlasti, moglo da smanji nezadovoljstvo na istoku zemlj i uticaj separatista. Premijer Arsenij Jacenjuk rekao je na početku razgovora da želi dijalog sa svima, ali ne i sa onima koji su, kako je naveo, okrvavili ruke.

“Naš ključni cilj sada je mir u zemlji, što mora i može da se postigne političkim i diplomatskim sredstvima. Razgovaraćemo sa svima onima koji nisu naoružani, koji ne pucaju, ne ubijaju i ne otimaju mirne građane."

Predsjednik Oleksander Turčinov rekao je da su vlasti spremne za dijalog sa separatistima, ali i poručio da će vlada upotrebiti sva legalna sredstva da zaustavi one koji pokušavaju da vode rat protiv njegove zemlje i nametnu volju druge zemlje .

“Sudiće im se. Nećemo dozvoliti da terorišu i ucjenjuju Donjeck i Luhansk, kao i cijelu Ukrajinu.”

Jedan od lidera separatista u istočnoj Ukrajini poručio je da neće učestvovati u razgovorima dok se iz tog područja ne povuku ukrajinske snage.

“Prvi uslov prije početka razgovora je hitno povlačenje svih ukrajinskih vojnika sa teritorije regiona Donjeck, Harkov i Luhansk. To je to. Samo tada možemo da počnemo da razgovaramo.”

Dijalog u Kijevu počeo je u svijetlu zaoštravanja situacije u Ukrajini. Ukrajinska vojska objavila je danas video snimak vojnika povrijeđenih u jučerašnjoj zasedi proruskih separatista blizu grada Kramatorsk. U napadu na kolonu oklopnih vozila poginulo je sedam pripadnika ukrajinskih snaga.

Uprkos tenzijama, nastavljaju se pripreme za održavanje predsjedničkih izbora 25. maja. Danas su predstavljeni glasački listići, dok je šef izborne komisije Mihajlo Ohendovski poručio da za izbor predsjednika Ukrajine nije neophodno da glasaju svi regioni. On je međutim priznao da su ovi izbori bez presedana u ukrajinskoj istoriji.

“Nikada nismo ni pomislili da ćemo doći u situaciju da organizujemo izbore u Ukrajini, a da nismo u mogućnosti da organizujemo dovoljan broj regionalnih izbornih komisija u svih 225 izbornih jednica. U toj situaciji, održavanje izbora u pojedinim regionima će možda biti dovedeno u pitanje zbog sukoba u tim područjima“.

U intervjuu ukrajinskom servisu Glasa Amerike, američki podsekretar Ričard Stengel ponovio je da Sjedinjene Države podržavaju predstojeće izbore u Ukrajini.

“Izbori nikada nisu savršeni, uvijek ima problema, čak i u sofisticiranim zapadnim demokratijama. Sa zabrinutošću pratimo šta bi Rusi mogli da urade u istočnoj Ukrajini. Predsjednik i državni sekretar zahtijevaju od Rusije da se ne miješa u izbore 25. maja i nadamo se da će tako bi biti.”

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je u intervjuu televiziji Blumberg da je smešno smatrati Rusiju odgovornom za ukrajinske predsedničke izbore, naglašavajući da glasanje ne može biti legitimno ukoliko ga ometaju sukobi. Takođe je ustvrdio da Moskva nema nameru da šalje svoje trupe bilo gde. Američki Državni sekretarijat juče je objavio satelitske snimke ruskih snaga blizu ukrajinske granice, uprkos prošlonedeljnim uveravanjima Kremlja da su vojnici povučeni.
XS
SM
MD
LG