Linkovi

SAD nude pomoć Ukrajini, Putin ne popušta


Državni sekretar Džon Keri odaje poštu žrtvama sukoba u Kijevu

Sjedinjene Države optužuju Rusiju za "akt agresije", dok ruski predsednik poručuje da Moskva ima pravo da preduzme sve mere da zaštiti Ruse u Ukrajini

Američki državni sekretar zatražio je diplomatsko rešenje krize u Ukrajini, predsednik Barak Obama ponovio da Rusija krši međunarodno pravo, dok je ruski predsednik Vladimir Putin poručio da Moskva ima pravo da preduzme sve mere da zaštiti Ruse.

Predsednik Barak Obama se i danas oglasio povodom zategnute situacije u Ukrajini, rekavši da njegova administracija veruje u princip “suverenog, nezavisnog naroda sposobnog da donese odluke o sopstvenom životu". Predsednik Obama je kritkovao nedavne ruske vojne akcije tokom posete jednoj školi u Vašingtonu.

“Vlada duboko uverenje da ruska akcija predstavlja kršenje medjunarodnog prava. Znam da predsednik Vladimir Putin izgleda da ima drugačije advokate koji drugačije interpretiraju to pravo, ali niko nije time poljuljan u svojim uverenjima. Mislim da svi shvataju da, mada Rusija ima legitimne interese povodom onoga što se dešava u susednoj zemlji, to Moskvi ne daje pravo da koristi silu kao sredstvo za sprovodjenje uticaja unutar te države”, rekao je Obama.

U medjuvremenu, državni sekretar Džon Keri, koji je doputovao u posetu Kijevu, izjavio je da Sjedinjene Države osudjuju, kako je rekao, ruski akt agresije i slanje trupa na Krim te apelovao na Moskvu da povuče svoje trupe.

U današnjem razgovoru sa novinarima Keri je rekao da ukoliko Rusija nije voljna da smiri situaciju i deluje putem medjunarodnih institucija u cilju rešenja situacije u Ukrajini, Sjedinjene Države i njihovi saveznici će preduzeti akciju u cilju izolacije Rusije, prema kojoj je Vašington već preduzeo korake.

„Do sada smo suspendovali učešće u pripremama za samit G-8 u Sočiju. Suspendovali smo vojne kontakte i bilateralni ekonomski dijalog. Spremni smo da preduzmemo dalje korake ukoliko Rusija ne vrati svoje snage u kasarne i ne preduzme legitimnu politiku de-eskalacije“, izjavio je Keri.

Američki državni sekretar je ukazao da Sjedinjene Države i njihovi saveznici i dalje podržavaju Ukrajinu i brane njen suverenitet. Ranije danas, neposredno po dolasku u Kijev, Keri je posetio Trg nezavisnosti i položio venac na memorijal demonstrantima ubijenim tokom prošlomesečnih nemira.

Keri se takodje sastao sa prelaznom vladom Ukrajine u znak američke podrške tom, tek formiranom telu. Administracija predsednika Obame je, preko Kerija, najavila milijardu dolara energetske pomoći Ukrajini. Garancije o zajmu koje će Keri, prema očekivanjima, ponuditi takodje imaju za cilj da ublaže efekat predloženog smanjenja energetskih suvencija Ukrajincima.

Putin ne isključuje intervenciju

Dok Sjedinjene Države pružaju podršku prelaznoj ukrajinskoj vladi, ruski predsednik Vladimir Putin poručuje da njegova zemlja ima pravo da preduzme sve mere da zaštiti Ruse u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare u blizini Moskve
Ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare u blizini Moskve
U prvom javnom obraćanju, od kako je opozvani ukrajinski predsednik Viktor Janukovič napustio Kijev, Putin je naglasio da se nada da Rusija neće morati da upotrebi silu, te da bi slanje vojske bila krajnja mera. Takođe je ustvrdio da naoružane osobe, raspoređene na Krimu, nisu ruski vojnici, već lokalne jedinice za samoodbranu. Putin je dodao da je smena vlasti u Ukrajini “protiv-ustavni puč i oružano preuzimanje vlasti” i istakao da je Janukovič i dalje legitimni ukrajinski lider, iako ne postoje šanse za njegov reizbor.

„Janukovič je praktično predao sva svoja ovlašćenja. On se složio sa svim zahtevima opozicije. Složio se da se održe prevremeni parlamentarni i predsednički izbori. Takodje je pristao na povratak na ustav iz 2004., kao što je to opozicija zahtevala. Reagovao je pozitivno na naš zahtev i zahteve zapada i iznad svega protivio se upotrebi sile. On nije izdao nikakva nezakonita naredjenja da se puca u demonstrante. On je izdao naredjenje policijskim snagama da se povuku i oni su to naredjenje poslušali“, rekao je Putin.

Ruski predsednik naložio je danas desetinama hiljada vojnika, koji su učestvovali u vojnim vežbama na granici sa Ukrajinom, da se povuku u baze. Još nije jasno da li je cilj tog poteza da se doprinese smirivanju tenzija u Ukrajini, s obzirom na to da je Moskva ranije tvrdila da vežbe nemaju veze sa situacijom u toj zemlji.

Zaoštravanje krize na Krimu

Sve veće tenzije u Ukrajini dovele su do kraćeg spora ruskih i ukrajinskih vojnika ispred jedne vojne baze na Krimu.

Na snimku ukrajinske televizije vidi se oko 300 nenaoružanih ukrajinskih vojnika koji marširaju ka vazduhoplovnoj bazi Belbek, gde su stacionirani i traže da im se omogući povratak u bazu. Desetak ruskih vojnika u toj bazi je upozorilo Ukrajince da ne prilaze bliže. U jednom momentu, Rusi su ispalili upozoravajuće hice u vazduh.

Novinari koji su se tu našli kažu da su se komandanti obe strane na kratko sastali i da su potom ukrajinski vojnici otišli. Nije više bilo pucnjave, niti je bilo ko povredjen.

U medjuvremenu, Moskva je intenzivirala ekonomski pritisak Kijev, koji je već u dugovima, i saopštila da će počev od sledećeg meseca ukinuti smanjenje cene prirodnog gasa od 33 odsto koji prodaje Ukrajini.

Gazprom je saopštio da ukida smanjenje cene zato što Ukrajina nije platila račun za prirodni gas i duguje Moskvi preko milijardu i po dolara. Ruski predsednik Putin je izjavio da ovo povećanje cene gasa „nema nikakve veze“ sa zastojem na Krimu i dodao - "dali smo im novac. Oni nisu platili dug."
XS
SM
MD
LG