Linkovi

AI: Tortura u ukrajinskom konfliktu


Amnesty International logo
Amnesty International logo

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti inetrnešnal saopštila je da je sakupila ogromnu količinu dokaza da ukrajinske snage, provladine milicije i antivladini separatisti vrše torturu ili maltretiraju zarobljenike, opisujući tu praksu kao rasprostranjenu i učestalu.

Amnesti je objavila danas izveštaj sa detaljnim informacijama iz intervjua sa bivšim zarobljenicima sa obe strane, separatističke i vladinih snaga. U izveštaju se navodi da su slučajevi torture zarobljenika toliko česti koliko su i šokantni. Intervjuisani su izjavili da su bili postavljani da vise sa plafona, da im je onemogućeno da spavaju danima i da im je prećeno smrću.

Takođe se ističe da su zatvorenici opisali kako su prebijani dok im se kosti ne polome, da su mučeni električnim šokovima, šutirani, ubadani noževima i izlagani lažnim pogubljenjima. Amnesti ističe da su u neke od najgorih slučajeva torture bili uključeni pripadnici milicije Desnog sektora koja je saveznik snaga ukrajinske vlade. Prema izveštaju, Desni sektor je držao desetine civilnih zarobljenika kao taoce, brutalno ih mučio i iznuđivao velike sume novca od njih i njihovih porodica.

Zabrinutost oko maltretiranja zarobljenika porasla je nakon što su ukrajinske bezbednosne snage bile kritikovane zbog javnog prikazivanja dvojice zatvorenika, navodno ruskih vojnika, kako su uhvaćeni dok su se borili zajedno sa proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini. Amnesti je pozvala ukrajinske vlasti da istraže sve optužbe o ratnim zločinima i drugim zloupotrebama i da odgovorne privedu pravdi.

XS
SM
MD
LG