Linkovi

Jeftinija tehnologija za hibridne autobuse


Sistem za digitalnu hidrauliku mogao bi da omogući održivu energiju dobijenu iz vetra i hibridna vozila bez vladinih subvencija.

Firma za razvoj iz Škotske, Artemis osmislila je ovu tehnologiju.

Hibridni autobusi nisu ništa novo – ali potrebna tehnologija za njih je skupa, a potrebne su godine kako bi se otplatila. Škotska kompanija Artemis to želi da promeni. Njen digitalni sistem za napajanje energijom koristi hidrauliku na specifičan način. Artemis je prvo isprobao tu tehnologiju na specijalno adaptiranom BMV-u.

“Klasični električni hibrid spaja snagu motora sa onom iz električnog motora ili električne baterije. Za razliku od toga, naš hidraulični hibrid spaja snagu motora sa hidrauličnim motorom i hidrauličnom baterijom, odnosno akumulatorom, koji skladišti energiju tako što razlaže vozilo u formi kompresovanog gasa”, kaže direktor Artemisa Najl Koldvel.

Hidraulične pumpe i motori su oduvek bili problematični, ali Artemisove pokretne pumpe i motori sa individualnim cilindrima u sebi imaju digitalne ventile na elektronsku kontrolu. Takva tehnologija se pokazala pouzdanom. Testovi na autobusima u Edinburgu su pokazali 27 odsto uštede na gorivu.

“Pokušavamo da napravimo hibridnu tehnologiju koja je jeftina. Ona je napravljena od uobičajenih materijala poput čelika, a ne egzotičnih i retkih materijala poput litijuma, tako da može da se koristi globalno za pravljenje hibridnih sistema koji se sami isplaćuju, bez subvencija. Smatramo da je to ključ da svi svetski autobusi postanu hibridni”.

Artemis još ističe da će njihova tehnologija promeniti ne samo autobuse i vozove sa manjom emisijom ugljenika, već i korišćenje energije energije vetra.

XS
SM
MD
LG