Linkovi

Nove kuće štede energiju


Na jednoj novoj izložbi, prošle nedelje u Londonu, prikazano je nekoliko zanimljivih rešenja za kuće budućnosti.

Pronalazači i konstruktori se nadaju da će nova rešenja za porodične kuće podstaći ljude da prevaziđu uvrežene ideje o stanovanju.

Eksponati su bili raznovrsni - od rešenja za bolje korišćenje prostora u kuhinjama, preko kreativne upotrebe recikliranog materijala do loptaste privatne radne sobe, koju možete da postavite u sopstvenoj bašti.

Kružna kućica prečnika 3 metra može takođe da se koristi kao soba za odmor u tišini, za gledanje televizije ili kao radionica za neki hobi.

"Ovaj baštenski ofis smislio sam zato jer mislim da će u budućnosti sve više ljudi raditi od kuće. Cena prevoza do posla i natrag neprestano raste, dok je tehnologija za rad od kuće sve bolja. A baštenski ofis lakše razdvaja privatni od profesionalnog života", objašnjava konstruktor, Kris Snizbi.

Kuća nazvana Pilotis izdignuta je nad tlom kako bi se lakše regulisala temperatura u njoj.

"Pilotis znači da kuća stoji na stubićima, iznad zemlje, što joj samo po sebi pomaže da se greje i hladi u zavisnosti od okoline. Sagrađena je 90 odsto od reciklirane drvne građe i drugog recikliranog materijala u svakodnevnoj upotrebi", kaže direktor filrme "Pilotis" Robert Gaukroger.

Zidovi ove kuće dobro su izolovani, što znatno smanjuje troškove hlađenja i grejanja. Ali, da li ćemo jednoga dana zaista živeti u ovakvim kućama? Arhitekta Skot Braunrig kaže da je ključ u štednji energije.

"U kom pravcu se razvijaju kuće budućnosti? Mislim da ćemo morati sve više da koristimo obnovljive materijale jer će nas na to, kao prvo, primoravati propisi, a kao drugo, cene resursa će se povećavati - kao što se već događa sa naftom", kaže Braunrig.

Dobar primer za štednju energije predstavlja i nova vrsta kućnih roletni, kaže Keti Djuk, iz firme "Hit sejver".

"Ušteda energije postiže se time što je sastavljena od pet slojeva tkanine. Srednji sloj je tinsulat, od koga se prave skijaške rukavice, a sa obe strane tog sloja je folija od milara, kojom NASA pokriva svoje svemirske brodove. Roletna se kreće po šinama sa obe strane prozora što ga potpuno zaptiva i tako štedi energiju", kaže Keti Djuk.

Pored ovoga, na izložbi su prikazane mnoge vrste kućnog nameštaja napravljenog od raznih recikliranih materijala - od automobilskih guma do kartona za kutije.

XS
SM
MD
LG