Linkovi

Britanija ponovo u recesiji


Druga recesija u Velikoj Britaniji od finansijske krize

Britanija je zapala u drugu recesiju od finansijske krize, što je prva dvostruka recesija u toj zemlji od 1970-ih. To je znatno povećalo pritisak na vladu premijera Dejvida Kamerona i njene mjere štednje.

Neočekivan povratak recesije. Ekonomska aktivnost Britanije pala je u prva tri mjeseca ove godine, što je zemlju uvelo u drugu recesiju od finansijske krize. Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da se britanska ekonomija smanjila za 0,2 odsto u prvom kvartalu, nakon pada u poslednjem tromjesečju 2011. godine.

"Proizvodni sektor zabilježio je pad od 0, 4 odsto, a građevinski 3 odsto, dok je u uslužnom sektoru prijavljen rast od 0, 1 odsto”, saopštio je glavni ekonomista Džo Grajs.

Ovi podaci doveli su do prve dvostruke recesije od 1970-ih, što će predstavljati dodatno opterećenje za britansku koalicionu vladu čija je popularnost pala nakon objavljivanja godišnjeg izvještaja o budžeta u martu. Mnogi ekonomisti predviđali su da će ekonomija neznatno porasti u prvom kvartalu. Ministar finansija Džordž Ozborn pak kaže da oporavak traje duže nego što se očekivalo, ali da se ne planira ublažavanje vladinih mjera štednje.

"Moramo da nastavimo da rješavamo problem dugova, da učinimo naše kompanije konkuretnijim kako bi mogle da otvaraju radne mjesta, da pomažemo mladim ljudima da nađu posao i da osiguramo da se namjerno ne zadužujemo više i namjerno ne trošimo više i tako pogoršamo već tešku situaciju.”

Pojedini se nadaju da će se Britanija oporaviti na ljeto, zahvaljujući proslavi kraljičinog dijamantskoj jubileja i Olimijadi. Kris Sajkluna iz kompanije “Daiwa Capital Markets” ne očekuje međutim dugoročni podsticaj i predviđa stagnaciju u 2012. godini.

"Britanska vlada ima veoma ambiciozan program fiskalne štednje i tempo smanjenja potrošnje će se vjerovatno ubrzati u narednih par godina tako da je veoma teško zamisliti da će se Britanija vratiti na rast koji je postojao u pred-kriznom periodu.”

Vladi je međutim neophodan ekonomski rast kako bi ispunila cilj eliminisanja ogromnog budžetskog deficita u narednih pet godina. On je međutim i dalje nedostižan, tako da birači u Britaniji, kao i u drugim evropskim zemljama, upozoravaju da im je dosta rezova koji po svemu sudeći ne vode do ekonomskog oporavka.

XS
SM
MD
LG