Linkovi

Obama za dijalog sa Iranom


Američki predsednik Barak Obama govori na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 24. septembar 2013

Američki predsednik u obraćanju Generalnoj skupštini UN poručio da nedavni potezi Irana mogu da budu osnova za "sadržajan dogovor" o nuklearnom programu

Predsjednik Barak Obama rekao je danas da su Sjedinjene Države spremne da upotrijebe sve elemente svoje moći, uključujući i vojnu silu, da osiguraju američke interese na Bliskom istoku. U obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Obama je poručio da bi trebalo da bude osnova za sporazum o iranskom nuklearnom programu i naglasio da je naložio državnom sekretaru Džonu Keriju da radi na postizanju diplomatskog rešenja sa Teheranom. Predsednik se danas založio i za usvajanje snažne rezolucije UN u pogledu sirijskog hemijskog oružja i najavio dodatnu humnitarnu pomoć za Siriju u iznosu od 340 miliona dolara.

Situaciju u Siriji su na otvaranju 68. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija zasijenili, po svemu sudeći, pomirljivi stavovi američke i iranske vlade. Predsjednik Barak Obama je u obraćanju skupštini poručio da su Sjedinjene Države spremne na diplomatski angažman sa Iranom, uz poziv novom iranskom predsjedniku da preduzme konkretne korake ka rješavanju nuklearnog spora Teherana i Zapada.

Poštujemo pravo iranskog naroda da ima pristup nuklearnoj energiji, u mirnodopske svrhe. Insistiramo međutim na tome da iranska vlada ispuni obaveze iz sporazuma o sprečavanju širenja nuklearnog oružja i rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Izjave naših vlada trebalo bi da budu osnova za sadržajan dogovor. Trebalo bi da budemo u mogućnosti da postignemo rešenje kojim se poštuje pravo iranskog naroda i istovremeno potvrđuje svijetu da je iranski program mirnodopski. Da bi uspjeli u tome, pomirljive riječi moraju da budu ispraćene akcijama koje se transparentne i koje se mogu provjeriti”.

Bijela kuća nije isključila ni mogućnost susreta, ili barem rukovanja, predsjednika Obame i njegovog iranskog kolege, što bi predstavljalo istorijsku prekretnicu u odnosima dugogodišnjih neprijatelja. Šefovi američke i iranske vlade nisu se sastajali još od perioda prije islamske revolucije 1979. Skepticizam u pogledu Rohanijevih izjava, koji naročito izražavaju američki zakonodavci i Izrael, umanjuje međutim izgleda za bilo kakav skori napredak u odnosima dvije zemlje. Američki predsjednik kazao je da je nepovjerenje između Teherana i Vašingtona preveliko da bi moglo da se povjeruje da problematična istorija može da bude prevaziđena preko noći.

“Uzimajući u obzir izjave predsjednika Rohanija u pogledu posvećenosti postizanju sporazuma, naložio sam Džonu Keriju da radi na tom pitanju sa iranskom vladom, u bliskoj saradnji sa Evropskom unijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom. Možda će se ispostaviti da su prepreke prevelike, ali vjerujem da se diplomatski put mora isprobati.”

Uz ocjenu da se Teheranu ne smije dozvoliti da razvije nuklearno oružje, predsjednik je dodao da su rešenje iranskog nuklearnog spora i postizanje izraelsko-palestinskog mirovnog dogovora njegova dva glavna priopriteta na Bliskom istoku.

“Stvarni napredak u pogledu ova dva pitanja, iranskog nuklearnog programa i izraelsko-palestinskog mira, imao bi dubok i pozitivan uticaj na cjelokupni Bliski istok i sjever Afrike”.

Obama je takođe pozvao Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da usvoji snažnu rezoluciju kojom bi se osiguralo da Sirija ispuni obećanje u pogledu uništavanja hemijskog arsenala.

“I da mora da snosi posljedice, ukoliko to ne uradi. Ukoliko ne možemo da se saglasimo čak ni u pogledu toga, onda će to pokazati da Ujedinjene nacije nisu sposobne da sprovedu ni najosnovnije međunarodno pravo. S druge strane, ukoliko uspijemo, to će poslati moćnu poruku da u 21. vijeku nema mjesta za upotrebu hemijskog oružja i da ova organizacije misli ono što kaže”.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun takođe je zatražio usvajanje rezolucije o sirijskom hemijskom oružju, koja se može sprovesti. Ban je apelovao na svjetske lidere da pomognu da se okonča sukob u Siriji.

“Ogromna većina ubistava i zločina počinjena je konvencionalnim oružjem i apelujem na sve države da prestanu da podstiču krvoproliće i da zaustave isporuke oružja svim stranama”.

Ključni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada je Iran, čiji će se predsjednik takođe danas obratiti Generalnoj skupštini. Rohani je juče pozvao zapadne lidere da razgovaraju sa Teheranom i ublaže snažne ekonomske sankcije protiv njegove zemlje.
XS
SM
MD
LG