Linkovi

Uhapšena vladina saradnica zbog odavanja tajnog dokumenta


Zgrada Nacionalne bezbednosne agencije NSA

Američki Sekretarijat za pravosuđe uhapsio je vladinu saradnicu za koju se navodi da je jednom onlajn mediju predala tajna vladina dokumenta. U ponedeljak je vebsajt Intersept objavio da je došao do dokumenta sa oznakom „visoko poverljivo“, koji pokazuje da su ruski vojni obaveštajci pokušali da hakuju sistem za registraciju birača u SAD pre prošlogodišnjih izbora.

Prema izjavi specijalnog agenta FBI-a, uhapšena vladina saradnica, Rijaliti Li Viner, priznala je da je odštampala poverljive podatke i poštom ih poslala jednom mediju. Kako je saopšteno, američka obaveštajna agencija u svojoj istrazi je zaključila da je šestoro ljudi odštampalo poverljivi dokument, među kojima je bila Viner koja je imala imejl kontakte sa neimenovanim onlajn medijem.

Vlada nije saopštila iz koje je agencije Viner navodno uzela tajni dokument, navodeći samo da je radila pod ugovorom za vladinu agenciju u Džordžiji. U svom izveštaju, Intersept je naveo da tajni dokument Nacionalne bezbednosne agencije pokazuje da su ruski hakeri mesecima pokušavali da dobiju pristup kompjuterima koje koriste lokalni izborni zvaničnici.

Nije poznato koliko su uspešni ti hakeri bili. Intersept navodi da se u analizi NSA „ne izvlače zaključci o tome da li je to mešanje imalo bilo kakvog efekta na ishod izbora.“

XS
SM
MD
LG