Linkovi

Uhapšen osumnjičeni za masakr u Čarlstonu


Dilan Storm Ruf osumnjičen je za pucnjavu u crkvi u afroameričkoj metodističkoj crkvi u Čarlstonu.

U Severnoj Karolini uhvaćen je 21-godišnji Dilan Ruf, osumnjičen da je sinoć izvršio masakr u crnačkoj crkvi u Čarlstonu, ubivši devetoro ljudi.

FBI je identifikovao Dilana Rufa iz Leksingtona u Južnoj Karolini kao osumnjičenog za pucnjavu. Ruf je, prema izveštajima, zaustavljen dok se vozio kroz Severnu Karolinu, i priveden. Tada se nalazio na četiri sata vožnje od crkve.

Devetoro ljudi je ubijeno kada je Ruf otvorio vatru u afroameričkoj crkvi u Čarlstonu u Južnoj Karolini u sredu uveče, u napadu koji Sekretarijat za pravosudje istražuje kao zločin iz mržnje.

Karson Kauls, ujak osumnjičenog, izjavio je za agenciju Rojters da je prepoznao Rufa na fotografiji koju je objavila policija, i opisao ga kao mirnog i tihog mladića. Rufov otac je Dilanu poklonio pištolj za 21. rodjendan u aprilu, dodao je Kauls.

Šef policije u Čarlstonu, Greg Malen, je na konferenciji za novinare ranije danas saopštio da je beli mladić u ranim dvadesetim ušao u Metodističku episkopalnu crkvu Emanuel za vreme nedeljne molitve i sedeo sa vernicima najmanje sat, pre nego što je otvorio vatru.

Gradonačelnik Čarlstona, Džozef Rajli, je napad nazvao "neizrecivom tragedijom."

Crkva Emanuel osnovana je sredinom 19. veka kao jedna od najstarijih afroameričkih kongregacija na jugu SAD.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da su on i njegova supruga lično poznavali nekoliko članova te crkve, uključujući i ubijenu Klementu Pinkni, koja je bila pastor crkve.

"Ako kažemo da smo u mislima i molitvama sa njima i članovima zajednice to nije dovoljno da prenese slomljenost, tugu i gnev koji osećamo", rekao je predsednik. Obama je osudio ubistva kao "besmislena".

"Postoji nešto posebno strašno kada se smrt dogodi na mestu gde tražimo utehu i mir, na mestu veroispovesti", rekao je Obama.

Predsednik je rekao da će Amerikanci morati da se suoče sa sve većim oružanim nasiljem u zemlji.

"Sada je vreme za žalost i za zalečenje rana, ali neka bude jasno - u jednom trenutku, mi kao zemlja ćemo morati da se pomirimo sa činjenicom da se ova vrsta masovnog nasilja ne dogadja u drugim razvijenim zemljama."

Guvernerka Južne Karoline, Niki Hejli, objavila je saopštenje u kojem izražava saučešće porodicama žrtava, navodeći da "nikada nećemo razumeti šta nekoga motiviše da udje u neko od mesta veroispovesti i oduzme život drugom ljudskom biću."

Bivši guverner Floride, Džeb Buš, koji je zvanično započeo predsedničku kampanju 2016. ranije ove nedelje, otkazao je govor u Čarlstonu koji je planirao za danas.

XS
SM
MD
LG